5+1 ερωτήματα της ΠΑΚ Θεσσαλίας προς τον Χρ. Τριαντόπουλο για τους αμυγδαλοπαραγωγούς

Πέντε + ένα ερωτήματα θέτει προς τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, αναφορικά με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των αμυγδαλοπαραγωγών, η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, με σχετική ανακοίνωσή της, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος κ. Χρήστος Αθανασιάδης, ο Γραμματέας κ. Νίκος Παπαδόπουλος και οι αντιπρόεδροι των Π.Ε. Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, κ.κ. Χρήστος Παπαδημητρίου, Δημήτρης Μπανταβάνος, Γιάννης Σδράλης και Κώστας Αρχοντής, αντίστοιχα.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση, έχει ως εξής:

H κυβέρνηση εδώ και μακρύ χρονικό διάστημα ανακοίνωσε, για μια σειρά αγροτικών προϊόντων, όπως μήλα, κάστανα, ροδάκινα, βερίκοκα κτλ., την καταβολή έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων, ασχέτως αν ακόμη δεν είδαν το χρώμα του χρήματος οι πληττόμενοι παραγωγοί.

 

Πρόσφατα μάλιστα, είδαμε στο προσωπικό blog του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, μια δημοσίευση που έγινε στις 24 Μαρτίου 2023, όπου μεταξύ των άλλων ο κ. Τριαντόπουλος, επισημαίνεται ότι «Προχωρά η διαδικασία για την ειδική ενίσχυση προς τους παραγωγούς αμυγδάλων στα Κανάλια (Μαγνησίας).

Πιο αναλυτικά, αναφέρεται ότι «Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας και μετά από σχετικό αίτημα, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ξεκίνησε φέτος η δρομολόγηση της διαδικασίας χορήγησης ειδικής κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους αμυγδαλοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής των Καναλίων, όπου η παραγωγή -πέραν των ακραίων καιρικών φαινομένων- πλήττεται από μύκητα στην ποικιλία «φυρανιά» και αδυναμίες σε άλλες ποικιλίες αμυγδάλων λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
 

Επίσης, επισημαίνεται ότι: «Έτσι, μετά από ομόφωνη απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής υπό τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, στις 26 Ιανουαρίου 2023, υποβλήθηκε εγγράφως εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στις 6 Φεβρουαρίου 2023, προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας γεωργικού τομέα προς τους καλλιεργητές αμυγδάλων στην ευρύτερη περιοχή των Καναλίων. Συγκεκριμένα, η Κυβερνητική Επιτροπή -με βάση και το σχετικό σημείωμα του ΕΛΓΑ- εισηγήθηκε ενίσχυση που αγγίζει τα 90 ευρώ ανά στρέμμα προς τους κατά κύριο επάγγελμα καλλιεργητές αμυγδάλων, με την ενίσχυση να περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών».

 

Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται τα παρακάτω ερωτήματα και ως ΠΑΚ Θεσσαλίας ρωτάμε τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο:

 

  1. Είστε Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό μόνο για την Π.Ε. Μαγνησίας ή για ολόκληρη τη χώρα;
  2. Αν είστε για ολόκληρη τη χώρα, τότε να σας ενημερώνουμε ότι ζημιές στην αμυγδαλοκαλλιέργεια, υπέστησαν και οι παραγωγοί που βρίσκονται στην Π.Ε Λάρισας και συγκεκριμένα, σε περιοχές του δήμου Ελασσόνας, του δήμου Τεμπών και του δήμου Κιλελέρ αλλά και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και πανελλαδικά.
  3. Αλήθεια, γιατί δεν ενεργήσατε, ως υφυπουργός για όλες τις αμυγδαλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας και επικεντρώσατε το ενδιαφέρον σας, μόνο στην εκλογική σας περιφέρεια;
  4. Είστε διατεθειμένος να διορθώσετε αυτή την κατάφορη αδικία;
  5. Αν είστε, σε τι ενέργειες και σε πόσο χρονικό διάστημα θα τις πραγματοποιήσετε;  

 

Πέραν των παραπάνω ερωτημάτων, που αναμένουμε τις απαντήσεις σας, σας θέτουμε και ένα, έκτο.

 

Θεωρείται το ποσό των 90 ευρώ ανά στρέμμα, προς τους αμυγδαλοπαραγωγούς των Καναλίων, ικανοποιητικό ή μήπως πρόκειται για ένα απλό προεκλογικό φιλοδώρημα;

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις