Ιταλία: Λέει ΟΧΙ στη χρήση καλλιεργημένου κρέατος

Ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στη χρήση καλλιεργημένου κρέατος, μετά από αυτό στη χρήση αλεύρου από έντομα σε πίτσα και ζυμαρικά λέει η Ιταλία. Σε νομοσχέδιό της η ιταλική κυβέρνηση, το οποίο αναμένει την επικύρωσή του από την Βουλή, θα επιβάλλονται πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ για εταιρείες που θα επιχειρήσουν να παράγουν προϊόντα καλλιεργημένου κρέατος στην Ιταλία.

Βασικό επιχείρημα για τη λήψη του μέτρου ήταν η προστασία των γαστρονομικών παραδόσεων της χώρας όπως και των παραγωγών της και της Ιταλικής βιομηχανίας τροφίμων.

Το νομοσχέδιο προέκυψε από τις πιέσεις της βιομηχανίας κρέατος και ομάδες λόμπι αγροδιατροφής, σε μια προσπάθεια να προωθήσουν τα εγχώρια προϊόντα, και υποστηρίχθηκε από βουλευτές της ακροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας. Η ιταλική οργάνωση αγροτών «Coldiretti» και άλλα γεωργικά λόμπι έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από μισό εκατομμύριο υπογραφές τους τελευταίους μήνες ζητώντας την προστασία των φυσικών τροφίμων. Την πρόσκληση υπέγραψε και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Η έγκριση του νομοσχεδίου συνεπάγεται πως οι εταιρείες στην Ιταλία δεν θα μπορούν να παράγουν τρόφιμα και ζωοτροφές, οι οποίες παράγονται από καλλιεργημένο κρέας, κυτταρικό ή από ιστούς.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας Francesco Lollobrigida έγραψε στο Twitter ότι η κίνηση αφορά την "υπεράσπιση της υγείας των πολιτών, του μοντέλου παραγωγής, της ποιότητας, του πολιτισμού και της διατροφικής κυριαρχίας" της Ιταλίας, συμπληρώνοντας ότι τα προϊόντα εργαστηρίου δρουν ενάντια σε όλα τα προαναφερθέντα.

Η τοπική οργάνωση λόμπι γεωργίας Coldiretti χαιρέτισε το νομοσχέδιο με μια δήλωση στον ιστότοπό της, στην οποία κάνει λόγο για τον κίνδυνο της ιταλικής κληρονομιάς από τα συνθετικά τρόφιμα, των οποίων η διακοπή εξοικονομεί 580 δισεκατομμύρια ευρώ στην εθνική αλυσίδα αγροδιατροφής. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις