«Τρίζει» η συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και οι τιμές του σιταριού κινούνται ανοδικά
«Τρίζει» η συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και οι τιμές του σιταριού κινούνται ανοδικά

Η απειλή της Ρωσίας να παρακάμψει μια συμφωνία ορόσημο για τα σιτηρά στήριξε τις τιμές, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο να σκαρφαλώνουν περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, σημειώνοντας άνοδο για πρώτη φορά σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Οι τιμές του καλαμποκιού μειώθηκαν, λόγω της βελτίωσης των καιρικών προοπτικών για τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις στις ΗΠΑ.

«Η αύξηση των εντάσεων στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να στηρίξει τα μελλοντικά συμβόλαια σιταριού των ΗΠΑ…», δήλωσε ο Terry Reilly, ανώτερος αναλυτής της Futures International.

«Η συμφωνία εξαγωγών της Ουκρανίας πρόκειται να λήξει τον Μάιο και η Τουρκία θέλει να την παρατείνει. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία θα ήθελε να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει εξαγωγές λιπασμάτων», σημείωσε ο Reilly.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σίτου στο Chicago Board of Trade (CBOT) κέρδισε 1,1% στις 6,82-3/4 ανά μπουσέλ, στις 4:32 π.μ. GMT. Το καλαμπόκι υποχώρησε 0,2% στα 6,42 δολάρια το μπουσέλ, ενώ η σόγια σημείωσε αύξηση 0,3% στα 14,96-1/4 δολάρια το μπουσέλ.

Η Ρωσία απείλησε την Παρασκευή να παρακάμψει τη συμφωνία για τα σιτηρά με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, εκτός και αν αρθούν τα εμπόδια στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της. Ταυτόχρονα, οι συνομιλίες στην Τουρκία συμφώνησαν ότι η άρση των φραγμών ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την παράταση της συμφωνίας πέραν του επόμενου μήνα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι αυτός και ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν «μια αποτυχία» εφαρμογής των όρων της συμφωνίας.

Είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εργαστεί έξω από αυτήν εάν οι δυτικές χώρες διατηρήσουν, όπως είπε, εμπόδια στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων που γίνονται σκληρότερα.

Η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας με τη μεσολάβηση της Τουρκίας είναι μια προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών να αμβλύνουν την επισιτιστική κρίση που προηγήθηκε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά επιδεινώθηκε από τον πιο θανατηφόρο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε για πρώτη φορά από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ τον Ιούλιο του περασμένου έτους και παρατάθηκε δύο φορές, επιτρέπει την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, Οδησσό, Chornomorsk, Yuzhny/Pivdennyi.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις