Η Κίνα γίνεται ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο το 2022-23
Η Κίνα γίνεται ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο το 2022-23

Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο κατά την περίοδο εμπορίας 2022-23, φέρνοντας περίπου 12 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το Grain: World Markets and Trade που εκδόθηκε από την Υπηρεσία Εξωτερικών Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Είναι το υψηλότερο επίπεδο εισαγωγών από το 1995-96, όταν η χώρα εισήγαγε 12,5 εκατομμύρια τόνους, ανέφερε το USDA. Οι επόμενοι υψηλότεροι εισαγωγείς ήταν η Τουρκία και η ΕΕ, και οι δύο με 10,5 εκατομμύρια τόνους και η Ινδονησία με 10 εκατομμύρια τόνους.

Οι τιμές των σιτηρών στην Κίνα παρέμειναν υψηλές λόγω της πολιτικής ελάχιστης στήριξης της χώρας και της μειωμένης δραστηριότητας δημοπρασιών που προκαλείται από την αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές της κυβέρνησης για τον COVID-19, ανέφερε το USDA. Οι τιμές του σιταριού παρέμειναν γύρω στα 450 $ ανά τόνο το περασμένο έτος, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 400 $ ανά τόνο.

Ταυτόχρονα, οι διεθνείς τιμές σιταριού κινήθηκαν χαμηλότερα, πέφτοντας κάτω από τα 400 δολάρια ανά τόνο με άφθονες εξαγώγιμες προμήθειες από την Αυστραλία, την ΕΕ και τον Καναδά.

«Η ανταγωνιστική τιμολόγηση έχει ωθήσει την Κίνα να εισάγει μεγάλες ποσότητες σιταριού ποιότητας άλεσης και ζωοτροφής», ανέφερε το USDA. «Το αυστραλιανό σιτάρι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια καλλιέργειες ρεκόρ».

Οι αγορές από την Κίνα αυστραλιανού σιταριού από τον Ιούλιο-Φεβρουάριο αυξήθηκαν κατά 66% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές από τον Καναδά αυξήθηκαν κατά 83%.

Ορισμένα κινεζικά εργοστάσια ζωοτροφών αντικαθιστούν το καλαμπόκι με εισαγόμενο σιτάρι στα σιτηρέσια των ζωοτροφών.

«Παρόλο που η χρήση σιταριού στην Κίνα μειώνεται από έτος σε έτος, καθώς η χρήση των ζωοτροφών καλαμποκιού ανακάμπτει, εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης σίτου της χώρας», ανέφερε το USDA. «Τα τρόφιμα, οι σπόροι και η βιομηχανική χρήση, εν τω μεταξύ, παραμένουν ισχυρά».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις