Αθ.Τσαυτάρης:Κάναμε γιγάντια τομή για τη στήριξη της εκτατικής κτηνοτροφίας


Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλογιάννη, σχετικά με τα Προγράμματα διατήρησης ντόπιων σπάνιων φυλών αγροτικών ζώων και εγκατάστασης νέων γεωργών.
 
Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, έχει ως εξής:

«Mας δίνετε την ευκαιρία να ενημερώσουμε το Σώμα για ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως είναι αυτό των παραδοσιακών φυλών του τόπου μας. Ο τόπος μας είναι πλούσιος σε βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων και των εκτρεφόμενων φυλών.
Η σημασία τους έγκειται, όπως και εσείς τονίσατε, στο ότι είναι φυλές καλά προσαρμοσμένες στα συγκεκριμένα περιβάλλοντα του τόπου μας, άρα μπορούν να τα καταφέρουν με πολύ χαμηλότερες εισροές, όπως επίσης και στις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές, όπου θα δούμε να αλλάζει το παραγωγικό μας τοπίο και θα δούμε ξανά τη σημασία που έχουν για μια πιο ήπια και πιο αειφόρα ζωική παραγωγική διαδικασία οι συγκεκριμένες φυλές. Άρα, είναι λογικό να έχουμε προγράμματα υποστήριξης, όχι μόνο από τις ενισχύσεις, αλλά και από άλλες δράσεις. Όπως και εσείς είπατε διατηρούμε τέτοια κέντρα βελτίωσης Θα κάνουμε Ινστιτούτο στο πλαίσιο του ΕΛΓΟ-Δήμητρα για τη ζωική παραγωγή. Σε  ό,τι αφορά το κομμάτι των παραδοσιακών μας φυλών, θα δημιουργήσουμε ξέχωρη τράπεζα γενετικού υλικού, όπως κάναμε αντίστοιχα για τις παραδοσιακές ποικιλίες φυτών και τη βιοποικιλότητα στα Γιαννιτσά.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους υποστηρίξαμε αυτού του είδους τις δράσεις από το 2005, το 2006 και το 2007 και πληρώθηκαν οι άνθρωποι έως το 2011, δηλαδή στη νέα περίοδο.

Και τώρα, μάλιστα, έχουμε δύο δράσεις. Η μία είναι η Δράση 3.1, η οποία αναφέρεται σε αυτούς που μαζεύουν, κρατούν και συντηρούν παραδοσιακές φυλές. Πρόκειται για μεμονωμένους αγρότες που στα αγροκτήματά τους συντηρούν αυτές τις φυλές, και δεν είναι μόνον αιγοπρόβατα, είναι και βοοειδή, όπως και άλλα είδη ζώων.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, έχουμε και τη Δράση 3.4, που έχει να κάνει με την υποστήριξη της διάθεσης αυτών των ζώων και της βελτίωσής τους. Τη Δράση 3.4 την υλοποιούν οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι στο πλαίσιο των σχεδίων βελτίωσής τους, για να μπορέσουν να αναπτυχθούν, ώστε να αυξηθεί η αξιοποίηση αυτών των ζώων, υποστηρίζονται μέσω αυτής της Δράσης.

Η δεύτερη Δράση υλοποιείται κανονικά. Πληρώνονται οι άνθρωποι. Δεν σταμάτησαν καθόλου. Εις ό,τι αφορά την πρώτη, ήταν μέσα στο σύνολο των λεγόμενων αγροπεριβαλλοντικών δράσεων, μεταξύ των οποίων ήταν και η βιολογική γεωργία, η βιολογική κτηνοτροφία, οι φυλές, η νιτρορύπανση κλπ. Εκεί, λοιπόν, κάναμε μία εκτίμηση για το πόσα χρήματα θα χρειάζονταν. Η εκτίμηση αυτή αφορούσε ένα ποσό της τάξεως των 860 εκατομμυρίων ευρώ για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Όμως, στην πράξη απεδείχθη ότι τα χρήματα αυτά ήταν πολύ λίγα. Πολύ περισσότερος κόσμος ζήτησε να μπει στο πρόγραμμα. Ενώ εκτιμήσαμε ότι θα ζητήσουν -ας πούμε-  χίλιοι αγρότες να μπουν στη βιολογική γεωργία, ήρθαν χίλιοι τριακόσιοι. Νομίζαμε ότι τόσα χρήματα θα χρειαστούν για τη βιολογική κτηνοτροφία,αλλά ζήτησαν πολύ περισσότεροι να μπουν στο πρόγραμμα.

Αυτό είχε σαν συνέπεια την ανάγκη τροποποίησης του Κανονισμού. Προέκυψε, δηλαδή, ανάγκη τροποποίησης του Κανονισμού σε ό,τι αφορά το ποσό του Προϋπολογισμού. Διότι έπρεπε από τα 860 εκατομμύρια ευρώ να πάμε στα 1,130 δισεκατομμύρια ευρώ για να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες».

Δευτερολογία

«Όταν ήρθε η έγκριση του τροποποιημένου προϋπολογισμού και δόθηκε πλέον η δυνατότητα να αρχίσουμε να πληρώνουμε όλα τα επιμέρους μέτρα, αυτό όλο πήγε στις τοπικές Αντιπεριφέρειες, στις ΔΟΑΠ. Αυτοί άρχισαν ένα, ένα το μέτρο. Σύμφωνα με τις δυνατότητες που είχαν, πρόκριναν να αρχίσουν να πληρώνουν τη βιολογική γεωργία –και την πληρώσαμε- να πληρώσουν την βιολογική κτηνοτροφία –και την πληρώσαμε- να πληρώσουν τα αγροπεριβαλλοντικά σε ό,τι αφορά στη νιτρορύπανση –και την πληρώσαμε- να πληρώσουν το μέτρο 3,4 για την υποστήριξη της διάθεσης των φυλών στους συνεταιρισμούς –και το πληρώσαμε- και τώρα αφού κάνουν τους σχετικούς έλεγχους, πληρώνουμε και το μέτρο των φυλών.  
Χρειάστηκαν να γίνουν αυτοί οι έλεγχοι και για τις φυλές. Υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση σε ό,τι αφορά στον έλεγχο αυτό, διότι είδαμε μια ξαφνική αύξηση της εισαγωγής στον αριθμό των ζώων αυτών των φυλών μεταξύ του 2012 και του 2013 κι έπρεπε να ελεγχθεί εάν πρόκειται περί πραγματικής αύξησης στα αιγοπρόβατα, στα βοοειδή και στα ιπποειδή κτλ. Τις επόμενες μέρες, θα αρχίσει να πληρώνεται και το συγκεκριμένο αγροπεριβαλλοντικό μέτρο. Επομένως, η απάντησή μας είναι ότι σύντομα θα πάρουν οι άνθρωποι τα χρήματά τους. Σε ό,τι αφορά στη βάση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα αξιοποιήσει ως βάση το 2012, γιατί τότε έκαναν οι άνθρωποι τα χαρτιά τους, άσχετα αν καθυστέρησε ένα χρόνο η πληρωμή τους.

Θα ήθελα να πω όμως, σε ό,τι αφορά το άλλο, ότι δεν είχαμε καμία πρόθεση φυσικά να θίξουμε ούτε την Ήπειρο, ούτε την Πελοπόννησο, ούτε τις άλλες περιφέρειες της χώρας. Και πάλι πρόκειται περί μιας εκτίμησης, μιας πρόβλεψης ότι τόσο περίπου θα χρειαστεί η κάθε περιφέρεια. Η εκτίμηση αυτή δεν ήταν τυχαία. Πρόκειται περί μιας εκτίμησης που στηρίχθηκε στις απορροφήσεις για το συγκεκριμένο μέτρο στις τρεις προηγούμενες κλήσεις. Επομένως, βλέποντας τι ποσοστό απορρόφησε στην προηγούμενη περίοδο η κάθε περιφέρεια, εκτιμήσαμε ότι τόσο μπορεί να πάει στην τάδε περιφέρεια και τόσο στην Ήπειρο. Αυτό, όμως, δεν είναι τελικό νούμερο. Εάν εκτιμήσαμε ότι στην Πελοπόννησο, είτε στη Δυτική Μακεδονία μπορούν να πάρουν δέκα, αλλά θα απορροφήσουν οκτώ, ενώ στην Ήπειρο νομίζαμε ότι θα πάνε οχτώ, αλλά στην πραγματικότητα χρειάζονται έντεκα, θα φανεί αυτό σε λίγο από τον αριθμό των αιτήσεων, διότι αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή.
Είμαστε ελεύθεροι να μεταφέρουμε κονδύλια από μία περιοχή στην άλλη για να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους από τους δικαιούχους, γιατί αυτός είναι ο σκοπός.

Ιδιαίτερα μάλιστα στην Ήπειρο που αναφέρεστε, επειδή οι περισσότεροι θα μπουν προς την κτηνοτροφία, αντιλαμβάνεστε την προσπάθεια που κάνουμε συλλογικά. Έχουμε συζητήσει επανειλημμένα εδώ και με την ευκαιρία του νομοσχεδίου που πρόσφατα πέρασε, τι κάνουμε για να βοηθήσουμε με τις εγκαταστάσεις τους, τι κάνουμε τώρα για να βοηθήσουμε με το ζωικό κεφάλαιο. Θα συζητήσουμε εκτεταμένα τι κάνουμε για να βοηθήσουμε την εκτατική κτηνοτροφία, που σας ενδιαφέρει κι εσάς, μέσω των βοσκοτόπων.

Είναι μεγάλο πράγμα, θα είναι μια γιγάντια τομή σε αυτό τον τόπο το ότι καταφέραμε να πάμε τις βοσκήσιμες εκτάσεις του τόπου μας από τα δέκα-έντεκα εκατομμύρια στρέμματα στα πενήντα ένα-πενήντα δύο. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να βοηθήσουμε την εκτατική κτηνοτροφία μας και θα αναφερθούμε βέβαια και σε αυτή την αίθουσα για το τι κάνουμε και για την ενσταβλισμένη, καθώς θα μιλούμε για τα θέματα της νέας ΚΑΠ».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις