Η Ε.Ε. υποστηρίζει την επισιτιστική ασφάλεια της Αιγύπτου

Η Αίγυπτος έκανε ένα βήμα προς την ενίσχυση της επισιτιστικής της ασφάλειας μέσω συμφωνίας επιχορήγησης ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εφαρμοστεί από τον Ιταλικό Οργανισμό Αναπτυξιακής Συνεργασίας (IADC).

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Γεωργίας της Αιγύπτου θα συνεργαστεί με το IADC για να υποστηρίξει την παραγωγή σιτηρών αυξάνοντας την πρόσβαση σε πιστοποιημένους σπόρους, ιδιαίτερα σιτάρι και καλαμπόκι, και γεωργική μηχανοποίηση, μια προσπάθεια αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ. Το IADC θα συνεργαστεί επίσης με το Υπουργείο Εφοδιασμού για την κατασκευή σιλό αγροτεμαχίων και συστήματος ελέγχου πληροφοριών για τη διαχείριση και την αποθήκευση σιταριού αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή η χρηματοδότηση για την Αίγυπτο έρχεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Συμφωνία Συνεισφοράς ΕΕ-KAFI στο πλαίσιο της Επισιτιστικής Διευκόλυνσης ΕΕ», που χρηματοδοτείται με 100 εκατ. ευρώ. Οι συζητήσεις για μελλοντικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Δρ. Rania A. Al-Mashat, υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας της Αιγύπτου, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης της Αιγύπτου είναι να ενισχύσει την επισιτιστική της ασφάλεια —παραγωγή σιτηρών, αυξημένη ικανότητα αποθήκευσης σιτηρών και ανθεκτικότητα στο κλίμα— μέσω πολυμερών και διμερών αναπτυξιακών εταίρων, ιδίως υπό το φως της εισαγωγικές προκλήσεις που προκλήθηκαν από τον  πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας .

Ο Christian Berger, πρεσβευτής της ΕΕ στην Αίγυπτο, δήλωσε: «Σήμερα, υπογράφουμε ένα μεγάλο μέρος στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης Τροφίμων και Ανθεκτικότητας για να αυξήσουμε την επισιτιστική ασφάλεια μέσω της ενισχυμένης παραγωγής. Η ΕΕ στέκεται δίπλα στην Αίγυπτο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις