Γεωργία ακριβείας: Η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει λύσεις για λιγότερα χημικά και μικρότερο κόστος
Γεωργία ακριβείας: Η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει λύσεις για λιγότερα χημικά και μικρότερο κόστος

Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Terry Aberhart παρακολούθησε τα drones με σταθερά φτερά να περνούν στους μεγάλους ουρανούς πάνω από το αγρόκτημά του στην επαρχία Saskatchewan του Καναδά, δοκιμάζοντας μια τεχνολογία που θα μπορούσε να είναι το μέλλον του βοτάνου.

Εξοπλισμένα με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, τα drones έχουν σχεδιαστεί από την τοπική startup Precision AI για να εντοπίζουν, να αναγνωρίζουν και να σκοτώνουν τα ζιζάνια χωρίς να βυθίζουν ολόκληρη την καλλιέργεια σε χημικά.

«Είμαι στη λίστα για ένα από τα πρώτα μηχανήματα όταν γίνουν διαθέσιμα», λέει ο Aberhart, λάτρης της βιώσιμης γεωργίας. "Η τρέχουσα τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για μέγιστη κάλυψη και για να χτυπήσει τα πάντα στο πεδίο."

Για δεκαετίες, καλλιέργειες μεγάλων στρεμμάτων, όπως το καλαμπόκι και το σιτάρι, αντιμετωπίζονταν με ψεκασμό τρακτέρ που κινούνταν σε τεράστιες γεωργικές εκτάσεις, απελευθερώνοντας καταρράκτες ζιζανιοκτόνου από μακριά χέρια που απλώνονται πάνω από τις καλλιέργειες, όλα για να εξαφανιστούν ζιζάνια που είναι συχνά μικροσκοπικά και διάσπαρτα.

Εκτός από τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, αυτή η συμβατική προσέγγιση με ψεκασμό όλα οδηγεί επίσης σε κολοσσιαία οικονομική σπατάλη. Ο Aberhart ξόδεψε σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια Καναδά (745.000 $) σε ζιζανιοκτόνα μόνο το 2022 για να προστατεύσει το σιτάρι, την ελαιοκράμβη και τα όσπρια που αναπτύσσονται σε ένα κομμάτι λιβάδι μεγαλύτερο από το Μανχάταν. «Ακόμα κι αν μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε 50% κατά μέσο όρο, είναι τεράστια εξοικονόμηση», λέει.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναγνωρίζει τα ζιζάνια με ακρίβεια 96%, ψεκάζοντας μόνο τον επιδιωκόμενο στόχο

Το πρόβλημα της καταπολέμησης των ζιζανίων με βιώσιμο τρόπο είναι σήμερα πιο επείγον από ποτέ. Οι επιστήμονες λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιβαρύνει την ανάπτυξη ορισμένων ζιζανίων που ανταγωνίζονται για θρεπτικά συστατικά με τις καλλιέργειες, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια. Αλλά κάθε σταγόνα ψεκασμού των αγροτών ζιζανιοκτόνων έχει περιβαλλοντικό κόστος, ρυπαίνει το έδαφος, μολύνει το πόσιμο νερό και συμβάλλει σε καταστροφική απώλεια της βιοποικιλότητας.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η παρατεταμένη έκθεση σε ζιζανιοκτόνα - συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές - αποτελεί απειλή για τους ψύλλους του νερού, ένα είδος ζωτικής σημασίας για το υδάτινο οικοσύστημα. Και αυξάνεται η πίεση στους παγκόσμιους παραγωγούς τροφίμων να επανεξετάσουν τις πρακτικές εντατικής γεωργίας. ηγέτες από 195 έθνη υπέγραψαν πέρυσι μια συμφωνία ορόσημο με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, δεσμευόμενη να προστατεύσουν και να αποκαταστήσουν τουλάχιστον το 30% της γης και των υδάτων της Γης έως το 2030.

Η τεχνητή νοημοσύνη ακριβείας είναι μεταξύ μιας χούφτας εταιρειών που στρέφονται στην προηγμένη τεχνολογία για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υπερβολικής χρήσης χημικών στη γεωργία. Ιδρύθηκε το 2017 από τον σειριακό επιχειρηματία τεχνολογίας Daniel McCann, η εταιρεία χρησιμοποιεί εικόνες 15.000 ειδών φυτών για να εκπαιδεύσει αλγόριθμους υπολογιστών για να διακρίνει τις βασικές καλλιέργειες (καλαμπόκι, σιτάρι και σόγια) από τα ανεπιθύμητα ζιζάνια. Η κάμερα του drone μπορεί να «δει» οτιδήποτε μεγαλύτερο από μισό σουσάμι και η τεχνητή νοημοσύνη του εντοπίζει τα ζιζάνια με ακρίβεια 96%, ψεκάζοντας μόνο τον επιδιωκόμενο στόχο.

«Πρέπει να καλλιεργήσουμε τα τρόφιμα πιο έξυπνα»

Η Precision AI λέει ότι η προσέγγισή της μπορεί να μειώσει τη χρήση ζιζανιοκτόνων έως και 90% σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Η startup ήταν ένας από τους δώδεκα νικητές του βραβείου Pioneers 2023 του BloombergNEF, το οποίο στοχεύει να αναδείξει τους καινοτόμους τεχνολογίας κλίματος σε πρώιμο στάδιο με δυνατότητες αλλαγής του παιχνιδιού.

Τα drones της Precision είναι ικανά να μεταφέρουν πέντε αμερικανικά γαλόνια υγρού (σχεδόν 20 λίτρα) ανά πτήση και να καλύπτουν περίπου 80 στρέμματα (0,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα) την ώρα. Καθώς το drone πετά 4 έως 6 πόδια (1,2 έως 1,8 μέτρα) πάνω από το έδαφος, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του λαμβάνει αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο και εφαρμόζει ζιζανιοκτόνα μόνο όπου χρειάζεται.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα με τον τρόπο που τα κάναμε πάντα», λέει ο McCann. «Πρέπει να καλλιεργήσουμε τα τρόφιμα πιο έξυπνα».

Η αξιοποίηση της ρομποτικής και της τεχνολογίας υπολογιστών για τη βοήθεια στη γεωργική παραγωγή δεν είναι μια νέα ιδέα. ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διερεύνησαν την πιθανότητα ενός ρομποτικού επιλογέα πορτοκαλιού ήδη από τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και την αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για ηθικά και οικολογικά παραγόμενα τρόφιμα, έχουν επιταχύνει την καινοτομία.

«Υπάρχουν πολλές νέες εξελίξεις και προσπάθειες για τη χρήση αυτοματοποιημένων ρομποτικών λύσεων στη γεωργία», λέει ο Manoj Karkee, καθηγητής που ειδικεύεται στη γεωργική μηχανική στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον. «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις τεχνολογίες».

Η γεωργία ακριβείας - ένας γενικός όρος που καλύπτει τα πάντα, από μηχανήματα ζιζανίων με δυνατότητα AI έως έξυπνα συστήματα άρδευσης ελεγχόμενα με αισθητήρες - αναμένεται να αυξηθεί από 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι σε 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Markets and Markets. Για να πάρετε ένα κομμάτι αυτής της δράσης, η ισραηλινή startup Greeneye Technology βοηθά στην αναβάθμιση των mainstream ψεκαστών σε πιο έξυπνους που μπορούν να εντοπίσουν και να στοχεύσουν μεμονωμένα ζιζάνια. Η Bosch BASF Smart Farming, μια κοινοπραξία μεταξύ δύο από τους μεγαλύτερους ομίλους της Ευρώπης, έχει βρει μια παρόμοια λύση.
Το Precision AI επικεντρώνεται στον έλεγχο των ζιζανίων από τον ουρανό με ένα πρόσθετο όφελος στο μυαλό. Σε αντίθεση με τα συμβατικά τρακτέρ ψεκασμού και τα ρομπότ εδάφους υψηλής τεχνολογίας που πατάνε οτιδήποτε στο δρόμο τους και συμπιέζουν το έδαφος, τα drones ελαχιστοποιούν τις παράπλευρες ζημιές.

Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να επιτρέψει στους αγρότες να παράγουν περισσότερα στην ίδια γη - καλά νέα για έναν κόσμο όπου απαιτείται τουλάχιστον 50% περισσότερη τροφή μέχρι το 2050 για να συντηρηθεί ένας αυξανόμενος πληθυσμός, σύμφωνα με μελέτη του 2019.

Προς το παρόν, το drone της Precision AI λειτουργεί με επίβλεψη ανθρώπου πιλότου. Αλλά ο McCann λέει ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα πλήρως αυτόνομο drone ψεκασμού που μπορεί να απογειώνεται, να πετάει και να προσγειώνεται από μόνο του - εφόσον οι ρυθμιστικές αρχές χορηγούν άδεια.

Η startup σχεδιάζει να εμπορευματοποιήσει την υπηρεσία ψεκασμού κατ' απαίτησή της το επόμενο έτος, επιτρέποντας στους αγρότες να κάνουν κράτηση ανάλογα με τις ανάγκες - όχι όμοια με τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές παραγγέλνουν ένα Uber. Θα πουλήσει επίσης το drone ψεκασμού σε αγρότες που θέλουν περισσότερο έλεγχο στη διαχείριση των καλλιεργειών τους και θα χρεώσει ένα τέλος για το λειτουργικό λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης της σε βάση πληρωμής.

 

Αυτό το επιχειρηματικό δυναμικό έχει προσελκύσει επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των At One Ventures και BDC Capital, οι οποίοι έχουν διαθέσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματική χρηματοδότηση στην εταιρεία. Η Precision AI είναι επίσης μεταξύ οκτώ startups που επιλέχθηκαν νωρίτερα φέτος από την Deere & Company με έδρα τη Moline του Ιλινόις, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αγροτικών μηχανημάτων στον κόσμο βάσει εσόδων, για να συνεργαστούν στην εξερεύνηση της μελλοντικής γεωργικής τεχνολογίας.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι η μελλοντική γεωργία θα διοικείται από ιπτάμενα ρομπότ. Ο Mark Siemens, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, λέει ότι οι κατασκευαστές γεωργικών drone πρέπει ακόμα να αποδείξουν την τεχνολογία τους, ειδικά σε κλίμακα.

Υπάρχει επίσης το θέμα των ρυθμιστικών εμποδίων. Το Precision AI στοχεύει αρχικά τη Βόρεια Αμερική, όπου η καλλιέργεια μεγάλων στρεμμάτων είναι κοινή. Αλλά ο Καναδάς δεν έχει δώσει ακόμη τη ρυθμιστική του ευλογία στον εμπορικό έλεγχο ζιζανίων που βασίζεται σε drone. Στις ΗΠΑ, όπου το Precision AI σχεδιάζει να κάνει το εμπορικό του ντεμπούτο το επόμενο έτος, οι νομοθέτες έδωσαν το πράσινο φως για τα γεωργικά drones ψεκασμού που χρησιμοποιούνται από αδειοδοτημένους χειριστές — αλλά το έκαναν με μια μακρά λίστα ελέγχου. «Το νομικό πλαίσιο εξακολουθεί να είναι αρκετά δύσκολο», λέει ο Karkee από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, οι κατασκευαστές γεωργικών drone, συμπεριλαμβανομένου του Precision AI, μπορεί να πάρουν μια ψυχρή ώμη από αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν.
σχετίζεται με το AI Weed-Killing Drones are Coming for the Mega Farms

Ο Aberhart, ο αγρότης στο Σασκάτσουαν, λέει ότι θα απαιτηθεί «μια μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας και νοοτροπίας» για να αλλάξει η αγροτική κοινότητα από την πρακτική του ψεκασμού κουβέρτας που κυριαρχεί στη βιομηχανία εδώ και δεκαετίες. Οι πρώτοι μετατροπείς θα αναλάβουν μεγάλο ρίσκο. Εξάλλου, αν αποτύχει η διαχείριση των ζιζανίων, μπορεί να καταστρέψει μια σεζόν.

Όμως ο Άμπερχαρτ εκτιμά ότι η μετάβαση θα είναι ζήτημα πότε και όχι αν. «Κοστίζει χρήματα σε έναν αγρότη ο ψεκασμός. Γιατί λοιπόν να θέλουμε να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα αν δεν χρειάζεται;».

Πηγή: Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις