Le Monde: Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επιθυμεί η καλή μεταχείριση των ζώων να αντικατοπτρίζεται στις τιμές του κρέατος
Le Monde: Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επιθυμεί η καλή μεταχείριση των ζώων να αντικατοπτρίζεται στις τιμές του κρέατος

Σύμφωνα με την Le Monde, το μεγαλύτερο μέρος των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλή διαβίωση των ζώων, που χρονολογούνται πριν από 18 χρόνια, πρόκειται να αναθεωρηθεί σύντομα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, συμπεριλαμβανομένου ενός τμήματος για τη μεταφορά ζώων.

Μετά από εργασίες της ίδιας της Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ήταν η σειρά του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ECA) να δημοσιεύσει μια έκθεση τη Δευτέρα 17 Απριλίου, η οποία επισημαίνει τις ελλείψεις του μεταφορά ζώων.

Κάθε χρόνο, περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ζώα ταξιδεύουν μεταξύ χωρών της ΕΕ και προς ή από τρίτες χώρες – οι μετακινήσεις εντός των εθνικών συνόρων δεν υπολογίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μεταξύ αυτών, η πλειοψηφία των πουλερικών (1,4 δισεκατομμύρια), 31 εκατομμύρια χοίροι, 4,3 εκατομμύρια βοοειδή και 3 εκατομμύρια πρόβατα.

Όλο και πολυάριθμες και σε μεγαλύτερες αποστάσεις, αυτές οι μεταφορές προκαλούν άγχος και ταλαιπωρία (πείνα, δίψα, τραυματισμοί, θερμικό στρες), όπως φαίνεται από πρόσφατες αξιολογήσεις της EFSA.

«Η μεταφορά ζώντων ζώων σε μεγάλες αποστάσεις μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες για την καλή διαβίωση τους», δήλωσε η Εύα Λίντστρομ, μέλος του ECA που είναι υπεύθυνη για την αναθεώρηση.

«Η νομοθεσία της ΕΕ για τη μεταφορά ζώων δεν επιβάλλεται ομοιόμορφα από τα κράτη μέλη και υπάρχει ο κίνδυνος οι μεταφορείς να εκμεταλλευτούν τα κενά που προκύπτουν από τα διαφορετικά εθνικά συστήματα κυρώσεων».

Στην επανεξέταση, οι ελεγκτές τονίζουν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος της μεταφοράς στην καλή διαβίωση των ζώων θα μπορούσε να μετριαστεί με τη μείωση του αριθμού και της διάρκειας των ταξιδιών και τη βελτίωση των συνθηκών για τα ζώα κατά τη μεταφορά.

Προτείνουν επίσης την προώθηση της μεταφοράς κρέατος και όχι ζώντων ζώων και τη χρήση τοπικών και κινητών σφαγείων.

Οι ελεγκτές συνιστούν να αποδοθεί χρηματική αξία στην ταλαιπωρία των ζώων και να ληφθεί υπόψη αυτό στο κόστος μεταφοράς και στην τιμή του κρέατος.

Οι ελεγκτές είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για την εισαγωγή συστημάτων κινήτρων, ενθαρρύνοντας τις εταιρείες μεταφορών να αποτρέψουν προβλήματα καλής διαβίωσης των ζώων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις