Οι λογαριασμοί ρεύματος βραχνάς για τους αγρότες
Οι λογαριασμοί ρεύματος βραχνάς για τους αγρότες

Δημόσια συζήτηση προκάλεσε στο διαδίκτυο ανάρτηση του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, που δημοσίευσε αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος της ΔΕΗ, ποσού πληρωμής 16.500€, από τα οποία μόλις 2.900€ προηγούμενο ανεξόφλητο ποσό, δηλαδή περί των 13.000€ νέα οφειλή. Πράγματι, λογαριασμός θα ήταν υπερδιπλάσιος, εάν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση (17.750€), ωστόσο αυτή είναι η μισή αλήθεια, αφού βασικό πρόβλημα είναι η τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα, που εάν ήταν φθηνότερη, δεν θα χρειαζόταν ούτε τόσο μεγάλη κρατική επιδότηση ούτε φυσικά οι αγρότες κι όλοι οι καταναλωτές θα καλούνταν να βάλουν τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το αγροτικό τιμολόγιο αφορά πότισμα οπωρώνα ροδιών 150 στρεμμάτων, στον οποίο λειτουργεί γεώτρηση μεγάλου βάθους. Η τιμή ανά κιλοβατώρα είναι στα 0,15€ που αν προστεθούν σε αυτή οι φόροι πλησιάζει τα 0,18€ ενώ πριν δύο χρόνια είχε 0,08€, επομένως έχει υπερδιπλασιαστεί.

«Με τέτοιες τιμές δεν υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα. Πρόταση του συλλόγου είναι η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων virtual net metering για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Η πρόταση της κυβέρνησης για τοποθέτηση φβ 10kw ανά αγρότη δε λύνει κανένα πρόβλημα» σημείωσε στην ανάρτησή του ο Αγροτικός Σύλλογος Κομοτηνής.

Ν. Μποτρότσος: «Τεράστιο το κόστος άρδευσης, υπάρχει λύση»

Όπως εξήγησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής Νίκος Μποτρότσος «το θέμα δεν είναι πόση είναι η κατανάλωση ρεύματος, αλλά ποια η τιμή ανά κιλοβατώρα, που έχει περισσότερο από διπλασιαστεί εδώ και δύο χρόνια» κι έτσι «το κόστος άρδευσης είναι πραγματικά τεράστιο».

Ο εκπρόσωπος των αγροτών δεν θέλησε να ισοπεδώσει την κρατική στήριξη στον αγροτικό τομέα, άφησε όμως να εννοηθεί όμως ότι ο λογαριασμός… δεν βγαίνει. «Όντως επιδοτούν, δεν λένε ψέματα, αλλά ακόμη και με τις επιδοτήσεις, το τελικό κόστος που καλούμαστε να πληρώσουμε είναι πάρα πολύ μεγάλο. Δεν αμφισβητούμε ότι έχουν δώσει αρκετά λεφτά για επιδοτήσεις, αλλά ακόμη κι αυτά δεν φτάνουν, για να μπορούν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μποτρότσο υπάρχει συγκεκριμένη λύση, που είναι οικονομική σε βάθος χρόνου και περιβαλλοντικά φιλική, αλλά δεν προχωράει παρά τη σοβαρή ενεργειακή κρίση παγκοσμίως και στη χώρα μας. «Υπάρχει λύση, όμως λόγω πολιτικών αποφάσεων δεν μας δίνουν το δικαίωμα να κατασκευάσουμε μεμονωμένα, ως ομάδες ή σε συνεργασία με κάποιο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φωτοβολταϊκά πάρκα που με ένα ελάχιστο κόστος σε σχέση με αυτά που πληρώνουμε τώρα για το ρεύμα μας, θα μπορούσαμε να έχουμε δωρεάν ρεύμα για 30 χρόνια» είπε, εξηγώντας ότι υπάρχει κορεσμός στο ηλεκτρικό δίκτυο, παρόλα αυτά δεν γίνονται ενέργειες από την πολιτεία ώστε να βρεθούν λύσεις και να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να απαγκιστρωθούν από το μεγάλο ενεργειακό κόστος που τους βασανίζει.

«Αν συνυπολογίσουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής, γίνεται ένα οικονομικό μίγμα δυσβάσταχτο για το σηκώσει ο Έλληνας αγρότης» ήταν η διαπίστωση στην οποία κατέληξε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής Νίκος Μποτρότσος.

Πηγή: xronos.gr

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις