Οι υπουργοί γεωργίας της G7 καταδικάζουν τη Ρωσία για τις επιπτώσεις του πολέμου στην επισιτιστική ασφάλεια
Οι υπουργοί γεωργίας της G7 καταδικάζουν τη Ρωσία για τις επιπτώσεις του πολέμου στην επισιτιστική ασφάλεια

Η Ομάδα των Επτά Υπουργών Γεωργίας καταδίκασε τη Ρωσία για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και τον αντίκτυπο που είχε η σύγκρουση στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ενώ συμφώνησε επίσης να βοηθήσει το Κίεβο να αναζωογονήσει τη γεωργική του βιομηχανία μοιράζοντας γνώσεις για την αποναρκοθέτηση γεωργικών εκτάσεων και την ανοικοδόμηση υποδομών.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους στο αποκορύφωμα της διήμερης συνάντησής τους στην πόλη Μιγιαζάκι, οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τρόπους υπέρβασης της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας COVID-19 μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων, αναφέροντας αύξηση των προσπαθειών για Απαιτείται επειγόντως πιο ανθεκτική και βιώσιμη.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στην επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως, κυρίως μέσω των αυξήσεων των τιμών στα σιτηρά, τα καύσιμα και τα λιπάσματα, που επηρεάζουν δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους», ανέφερε η δήλωση.

Οι υπουργοί της G7, που εκπροσωπούν τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίστοιχα, αναγνώρισαν ότι η σύγκρουση μόνο επιδείνωσε την αυξανόμενη επισιτιστική αστάθεια καθώς η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας συνεχίζουν να έχουν μεγάλη κλίμακα. επιπτώσεις στις καλλιέργειες, το νερό και την υγεία του εδάφους.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2021 που κυκλοφόρησε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η γεωργική επέκταση ευθύνεται για σχεδόν το 90% της παγκόσμιας αποψίλωσης, με περισσότερα από τα μισά δάση να χάνονται λόγω μετατροπής τους σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και το 40% να εξαφανίζονται λόγω της βοσκής των ζώων. .

Οι υπουργοί ανακοίνωσαν επίσης ένα ξεχωριστό σχέδιο δράσης, που ονομάστηκε Δράσεις Μιγιαζάκι, ως απάντηση σε πολλαπλά περίπλοκα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων.

Το σχέδιο αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, όπως οι διεθνείς συγκρούσεις και ο κοροναϊός, ενώ εστιάζει στους μακροπρόθεσμους στόχους της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της αναστροφής της απώλειας βιοποικιλότητας.

Μεταξύ των σημείων που περιγράφονται στο σχέδιο ήταν «η διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού με τη διερεύνηση τρόπων για την ενίσχυση των τοπικών, περιφερειακών και παγκόσμιων συστημάτων τροφίμων, κάνοντας βιώσιμη χρήση των υφιστάμενων εγχώριων γεωργικών πόρων και διευκολύνοντας το εμπόριο».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Ιάπωνας υπουργός Γεωργίας Τέτσουρο Νομούρα είπε ότι το ανακοινωθέν αναμένεται «να πυροδοτήσει συζητήσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών και διεθνών οργανισμών για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Όσον αφορά την Ουκρανία, η G7 παρέμεινε προσηλωμένη στη στήριξη της χώρας ενόψει του πολέμου της Ρωσίας και είπε ότι θα παράσχει βοήθεια για την ανοικοδόμηση των γεωργικών υποδομών, όπως εγκαταστάσεις άρδευσης, αποθήκης και επεξεργασίας τροφίμων.

Οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης τη στήριξη σε πρωτοβουλίες όπως ένα έργο με το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, στο οποίο η Ιαπωνία έχει δεσμευτεί να συνεισφέρει 230 εκατομμύρια ¥ (1,7 εκατομμύρια δολάρια).

Το Σαββατοκύριακο, ο Nomura πραγματοποίησε διμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους του της G7 και αρκετούς συμμετέχοντες διεθνείς οργανισμούς.

Ο Nomura έκανε συμφωνίες με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ και τον Καναδά για τη διεξαγωγή τακτικού διαλόγου για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την επίτευξη βιώσιμης γεωργίας και την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Όσον αφορά ζητήματα που αφορούν την Ιαπωνία, προέτρεψε τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Γεωργία Janusz Wojciechowski να άρει τους περιορισμούς σε προϊόντα όπως τα θαλασσινά και τα άγρια ​​μανιτάρια από την Νομαρχία Φουκουσίμα, η οποία υπέστη πυρηνική καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νο. 1 όταν επλήγη από τεράστιος σεισμός και τσουνάμι το 2011.

Οι συζητήσεις για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής δεν ήταν κύριο θέμα συζήτησης για την G7, εν μέρει επειδή στα μέλη της ομάδας περιλαμβάνονται σημαντικοί εξαγωγείς, όπως οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το ιαπωνικό Υπουργείο Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας.

Εκφράζεται επίσης φόβος ότι η επιδίωξη επέκτασης της αγροτικής παραγωγής θα ωθήσει τις χώρες σε κινήσεις προστατευτισμού, όπως η επιδότηση των αγροτών.

Η Ιαπωνία, μια χώρα φτωχή σε πόρους και ταχέως γερασμένη χώρα, πιστεύει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων είναι ένα βασικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει για να βελτιώσει το ποσοστό επισιτιστικής της αυτάρκειας, το οποίο ήταν στο 38% το οικονομικό 2021 σε θερμιδική βάση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις