Γαλακτοπαραγωγή: Απειλητικές για τους ευρωπαϊκούς συνεταιρισμούς οι μειώσεις τιμών γάλακτος
Γαλακτοπαραγωγή: Δυνητικά καταστροφικές για τους ευρωπαϊκούς συνεταιρισμούς οι μειώσεις τιμών γάλακτος

Οι τιμές του γάλακτος πέφτουν σε όλη την Ευρώπη και όπως τόνισε πρόσφατα η έρευνα της Rabobank, με το πρώτο τρίμηνο του 2023 να διαφέρει αισθητά από τα προηγούμενα.

Το κόστος για τους Γερμανούς αγρότες φτάνει στο «υψηλό όλων των εποχών»

Το κόστος για τους γερμανούς παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων έχει φτάσει στο «υψηλό όλων των εποχών», καθώς συμπίπτει με τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του γάλακτος για τους αγρότες, δήλωσε το European Milk Board (EMB).

Η EMB - μια ομάδα-ομπρέλα οργανώσεων γαλακτοπαραγωγών της ΕΕ - ανέφερε στοιχεία από τη Γερμανία που διαπίστωσαν ότι το κόστος παραγωγής για τους γαλακτοπαραγωγούς εκεί ήταν κατά μέσο όρο 47,73 c/kg το 2022, ενώ η μέση τιμή παραγωγού την ίδια περίοδο ανήλθε σε 53,18 c /κιλό.

Οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία, καθώς και σε άλλες χώρες, συνεχίζουν να υποχωρούν λόγω των υψηλότερων όγκων και της μείωσης της ζήτησης.

Αυτό, είπε το EMB, ωθεί τη μακροπρόθεσμη κάλυψη του κόστους για τον κλάδο «ολοένα και πιο μακριά».

«Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ υπαινίσσονται ότι απλώς θα αφήσουν αυτή την τάση να συνεχιστεί και δεν βλέπουν καμία ανάγκη, για παράδειγμα, για εθελοντικές μειώσεις όγκου», ανέφερε το διοικητικό συμβούλιο σε δήλωση.

«Αυτά είναι άσχημα νέα τόσο για τους αγρότες όσο και για τους καταναλωτές, γιατί αντί να στραφεί σε ένα δοκιμασμένο εργαλείο κρίσης για εθελοντικές περικοπές όγκου και τελικά να εισαχθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη σταθεροποίηση της παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ, ο κλάδος οδηγείται ξανά σε σοβαρή κρίση », προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το EMB ζητά την εφαρμογή ενός «Προγράμματος Υπευθυνότητας Αγοράς» (MRP), το οποίο έχει αναπτύξει για να λειτουργήσει ως «νομικά εδραιωμένο εργαλείο κρίσης για την αντιμετώπιση του χρόνιου ελλείμματος κόστους».

Το MRP, είπε το EMB, θα παρατηρούσε και θα αντιδρούσε στα σήματα της αγοράς ευθυγραμμίζοντας την παραγωγή ανάλογα.

Πτώση των τιμών στην Ιρλανδία

Για παράδειγμα στην Ιρλανδία, οι τιμές του γάλακτος που καταβάλλονται στους Ιρλανδούς γαλακτοπαραγωγούς έχουν μειωθεί πολύ σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Στην τελευταία ανακοίνωση τιμής γάλακτος μεταποιητή, ο Όμιλος Carbery ανακοίνωσε την τιμή του γάλακτος για τις προμήθειες Μαρτίου (Τετάρτη, 19 Απριλίου), επιβεβαιώνοντας καθαρή μείωση 4c/L για τον περασμένο μήνα. Ο μεταποιητής μείωσε την τιμή του για το γάλα που παρείχε τον Μάρτιο κατά 6 c/L και εφάρμοσε στήριξη 2 c/L από το ταμείο σταθερότητάς του.

Εάν αυτή η απόφαση επαναληφθεί στους τέσσερις συνεταιρισμούς του δυτικού Cork, Bandon, Barryroe, Drinagh και Lisavaird, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια μέση τιμή 44,44c/L, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και ενός μπόνους 0,5c/L για τον αριθμό των σωματικών κυττάρων.

Εν τω μεταξύ, η Dairygold επιβεβαίωσε μείωση 4c/L σε 42c/L, με βάση τα τυπικά συστατικά 3,3% πρωτεΐνης και 3,6% βουτυρικού λίπους, συμπεριλαμβανομένων των μπόνους βιωσιμότητας και ποιότητας και ΦΠΑ, για τις προμήθειες Μαρτίου.

Ο συνεταιρισμός Arrabawn είπε ότι «λόγω των ασθενέστερων συνθηκών της παγκόσμιας αγοράς γαλακτοκομικών προϊόντων» το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης να μειώσει την τιμή του για το γάλα που προμήθευε τον Μάρτιο.

Έχει μειώσει την τιμή του κατά 4c/L σε 44,19c/L συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ σε 3,6% λιπαρά και 3,3% πρωτεΐνη.

Η Kerry Group θα πληρώσει στους προμηθευτές μια βασική τιμή γάλακτος 40c/L, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, για γάλα με 3,3% πρωτεΐνες και 3,6% λίπος βουτύρου. Αυτό σηματοδοτεί πτώση 4c/L από τη βασική τιμή για τις προμήθειες Φεβρουαρίου.

Στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η Lakeland Dairies μείωσε την τιμή της για το γάλα που παρείχε τον Μάρτιο κατά 4c/L σε 42,85c/L συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ με 3,6% λιπαρά και 3,3% πρωτεΐνες.

Σύμφωνα με την DII και τα όσα είπε στο ειδησεογραφικό μέσο, ο τομέας συνεισφέρει περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια ευρώ στις κοινότητες της χώρας και υποστηρίζει στην περιοχή των 85.000 θέσεων εργασίας, ενώ αναφέρει πως περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια λίτρα γάλακτος παρέχονται από περίπου 20.000 οικογενειακές φάρμες, κυρίως συνεταιριστικού επιπέδου.

Οι βασικές απειλές για τους ευρωπαίους γαλακτοπαραγωγούς

Το European Milk Board (EMB), που αποτελεί τη φωνή των παραγωγών γάλακτος στην Ευρώπη, πιστεύει ότι το πλεόνασμα όγκων στην αγορά, η πτώση των τιμών παραγωγού και το πολύ χαμηλό εισόδημα παραγωγού είναι οι βασικές απειλές για τους ευρωπαίους γαλακτοπαραγωγούς.

Ο πρόεδρος της EMB, Kjartan Poulsen, θεωρεί πως μια πτώση τιμών θα ήταν μεγάλη απειλή για τις φάρμες, με πολλούς αγρότες διάφορων χωρών να διαδηλώνουν κατά της κρίσης στον τομέα του γάλακτος, καλώντας την Κομισιόν να δράσει ανάλογα και άμεσα.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις