Οι Υπουργοί Γεωργίας της G7 ζητούν επέκταση των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας

Την επέκταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα ουκρανικά σιτηρά ζητούν οι  υπουργοί Γεωργίας της Ομάδας των G7. Σε ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση ουκρανικών γεωργικών εγκαταστάσεων που υπέστησαν ζημιές από τον πόλεμο.

«Ανησυχούμε βαθύτατα για τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει ο πόλεμος στην επισιτιστική ασφάλεια παγκοσμίως, κυρίως μέσω των αυξήσεων των τιμών στα σιτηρά, τα καύσιμα και τα λιπάσματα, που επηρεάζουν δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους», ανέφερε η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι λόγω του πολέμου θα αυξηθεί η παγκόσμια πείνα σε από 10,7 εκατομμύρια ανθρώπους. «Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε σθεναρά την επέκταση, την πλήρη εφαρμογή και την επέκταση της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας (Black Sea Grain Initiative).»

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, περισσότεροι από 25 MMT σιτηρών και προϊόντων διατροφής έχουν αποσταλεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας. Οι μισές εξαγωγές ήταν καλαμπόκι και 27% σιτάρι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις