Να επανέλθουν οι δασμοί στα σιτηρά από τη Ουκρανία ζητούν οι χώρες του Βίζεγκραντ

Την επαναφορά εισαγωγικών και ποσοστώσεων στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα ζητούν οι εθνικές αγροδιατροφικές ενώσεις των χωρών του Βίζεγκραντ, καθώς οι εισαγωγές τους έχουν προκαλέσει προβλήματα στους αγρότες τους.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι αγροδιατροφικές ενώσεις του Βίζεγκραντ, μαζί με εκπροσώπους των οργανώσεων αγροτών από την Κροατία και τη Ρουμανία, σε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούν την επείγουσα ανανέωση των εισαγωγικών δασμών και των ποσοστώσεων για τα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Παράλληλα, προσθέτουν ότι οι κανόνες αυτοί μπορούν να καταργηθούν μόνο αφού η Ουκρανία γίνει μέλος της ΕΕ με όλα τα ισχύοντα δικαιώματα και κανόνες.

«Η πρόθεση της Ένωσης ήταν ασφαλώς σωστή, αλλά η πρακτική έφερε σταδιακά τους αγρότες μας σε μια κατάσταση που δύσκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν. Εάν πραγματικά δεν θέλουμε να καταστρέψουμε την αγροδιατροφική μας βιομηχανία, πρέπει να υιοθετήσουμε θεμελιώδεις λύσεις σε επίπεδο ΕΕ για την προστασία των εγχώριων παραγωγών», δήλωσε ο επικεφαλής της SPPK Michal Maco.

«Αλλά αν η ΕΕ αποφασίσει ότι η Ουκρανία θα καλύψει τις ανάγκες της Ευρώπης σε τρόφιμα, τότε η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, αλλά με όλες τις συνέπειες και τα πρότυπα που ισχύουν εδώ σήμερα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις