«Καμία πραγματική πρόοδος στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας» λέει η Ρωσία

Ο Ρώσος απεσταλμένος στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί «καμία πραγματική πρόοδος» στην επίλυση των ζητημάτων που εγείρει η Μόσχα αναφορικά με τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, που αναμένεται να λήξει τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το Κρεμλίνο έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι η συμφωνία δεν θα ανανεωθεί πέραν της 18ης Μαΐου έως ότου η Δύση προχωρήσει σε άρση των εμποδίων που υπάρχουν για τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

«Έως σήμερα, λυπούμαστε που το λέμε δεν έχει επιτευχθεί καμία πραγματική πρόοδος στην επίλυση αυτού του προβλήματος», δήλωσε ο Ρώσος απεσταλμένος Γκενάντι Γκατίλοφ σε δημοσιογράφους στη ρωσική μόνιμη αποστολή στη Γενεύη σήμερα.

Η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τη μεταφορά σιτηρών, που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, είχε στόχο να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή από τρία ουκρανικά λιμάνια ουκρανικών σιτηρών που είχαν εγκλωβιστεί στη χώρα λόγω της ρωσικής εισβολής.

Αν και οι ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων δεν έχουν στοχοποιηθεί άμεσα από τις κυρώσεις της Δύσης, η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις που αφορούν τις πληρωμές, τη μεταφορά και την ασφάλιση δημιουργούν εμπόδια στις εξαγωγές των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

«Το ουκρανικό κομμάτι της συμφωνίας λειτουργεί καλά», δήλωσε ο Γκατίλοφ. «Αλλά το ρωσικό κομμάτι της συμφωνίας δεν λειτουργεί και αυτά τα δύο κομμάτια πρέπει να είναι ισότιμα. Αυτό δεν ισχύει εδώ».

Την ίδια ώρα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η επιστολή που εστάλη από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας πέρασε μέσω διπλωματικών διαύλων και εξετάζεται.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις