Ελληνικός ντάκος: Στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες σαλάτες του κόσμου
Ελληνικός ντάκος: Στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες σαλάτες του κόσμου

Πρωτιά για τον ντάκο… και μάλιστα παγκόσμια. Στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες – βάση βαθμολογίας – σαλάτες του κόσμου βρίσκεται ο ελληνικός ντάκος. Για την ακρίβεια, η ιστοσελίδα tasteatlas, η οποία ασχολείται καθαρά με τη γαστρονομία και τη μαγειρική, έχει αναρτήσει θέμα, με τις 100 καλύτερες, βαθμολογημένες σαλάτες, με τον ντάκο να είναι στην κορυφή της λίστας.

Η ιστοσελίδα κάνει αποκλειστικά θέματα μαγειρικής, με τοπικά φαγητά και εδέσματα και μάλιστα είναι επίσης σημαντικό και χαρακτηριστικό ότι έξι ελληνικές σαλάτες βρίσκονται στις 50 πρώτες θέσεις, κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική κουζίνα τα… σπάει!

Για την ακρίβεια, στη θέση Νο 4 βρίσκεται η χωριάτικη σαλάτα, ενώ ο ντάκος είναι μπροστά από τη 2η της κατάταξης σαλάτα από τη Βουλγαρία εν ονόματι, Shopska, στην 3η θέση είναι μία από την Τυνησία, με το όνομα Mechouia.

Υπάρχει και μία άλλη κατάταξη, με τις 10, όμως, πλέον πασίγνωστες σαλάτες, όπου η κατάταξη εκεί είναι διαφορετική. Σε αυτή την κατηγορία η χωριάτικη σαλάτα είναι στο Νο 3.

Η περιγραφή

Ποια είναι, όμως, η περιγραφή, την οποία δίνει η ιστοσελίδα σχετικά με την κορυφαία αξιολογημένη σαλάτα;

«Ο ντάκος (dakos ή ntakos όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα) είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο, που αποτελείται από ένα ξερό κριθαρένιο παξιμάδι, το οποίο περιλαμβάνει θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.

Συνιστάται η χρήση ποικιλιών ελιάς, όπως κορωνέικη, λιανές ή τσουνάτες.

Παραδοσιακά χρησιμοποιείται η μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως προορίζεται για τουριστικά εστιατόρια.

Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι.

Αν υπάρχει, μερικές φορές στον ντάκο προστίθεται και κρίταμο (μάραθος).

Το πιάτο συνήθως σερβίρεται ως μεζές ή ελαφρύ δείπνο», αναφέρει επί λέξει.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις