Χαρίζονται εκτάσεις ...
Αυτά δήλωναν ως βαμβακοκαλλιέργειες

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που έφτασαν στα χέρια του Agrocapital, στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και συγκεκριμένα στον δήμο Φερών, μετά από καταγγελία βρέθηκαν να δηλώνονται παρανόμως χιλιάδες στρέμματα δημοσίων εκτάσεων !

Σύμφωνα μάλιστα με αυτές τις καταγγελίες, πολλές από αυτές τις εκτάσεις, ενώ δεν ήταν καταγεγραμμένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όλως περιέργως δηλώνονταν από παραγωγούς σε Σχέδια Βελτίωσης, σε προγράμματα Απονιτροποίησης, σε προγράμματα ορνιθοπανίδας, σε προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας, σε συνδεδεμένες ενισχύσεις βάμβακος αλλά και σε προγράμματα Νέων Αγροτών.

Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, για την παράνομη δήλωση των εκτάσεων αυτών χρησιμοποιήθηκαν εικονικά ή ψευδή ενοικιαστήρια ακόμη και από ανθρώπους που δεν βρίσκονται εν ζωή. Στο έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου, Βασίλης Πορτοκαλίδης αλλά και με καταγγελίες αγροτών προς το Agrocapital, κατά τα έτη 2021-2022 διαπιστώθηκε μεγάλης κλίμακας αλλαγή χρήσης των παραχωρηθέντος εκτάσεων με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου των 5 ευρώ, οι οποίες δόθηκαν φαινομενικά νομότυπα μεν, ανήθικα δε, και εν κρυφτώ με τιμής παραχώρησης 5 ευρώ.

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι εν λόγω εκτάσεις πέρασαν μαζικά στα χέρια συγκεκριμένων παραγωγών που είχαν πρόσβαση νόμιμα ή παράνομα είτε σε κάποια ΚΥΔ, είτε από την αρμόδια υπηρεσία για την άντληση δεδομένων και έτσι μπορούσαν να γνωρίζουν ποια εκ των αγροτεμαχίων είναι αδήλωτα, και να τα δηλώσουν χωρίς να τα δικαιούνται.

Άραγε ο ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι υπεύθυνος για την καταβολή ων επιδοτήσεων, είχε αντιληφθεί την εν λόγω κατάσταση; Ή μοίραζε απλόχερα επιδοτήσεις χωρίς ουσιαστικά να έχει γίνει κανένας έλεγχος; Η περιφέρεια που είναι και διαχειριστής των εκτάσεων αυτών και εφόσον έγινε γραπτή καταγγελία γιατί δεν προέβη σε περεταίρω έρευνα και αποστολή της καταγγελίας στον εισαγγελέα ; Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που να έχουν δηλώσει παράνομα αγροτεμάχια η ακόμη και να τους έχουν παραχωρηθεί μεγάλες εκτάσεις με 5 ευρώ ;

Υ.γ. Αν πραγματικά αυτό το έγγραφο αληθεύει εμείς ως Agrocapital δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε αν ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΥΠΑΑΤ λειτουργεί ή αν βρίσκεται και αυτός σε… προεκλογική περίοδο

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις