Λύση στα προβλήματα του ηλίανθου ζητούν από τον πρωθυπουργό αγρότες του Έβρου

Λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια ηλίανθου στην περιοχή του Έβρου ζητά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ», Λάμπρος Κουμπρίδης.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό τονίζεται ότι στην περιοχή του Έβρου καλλιεργείται το 50% του ηλίανθου πανελλαδικά σε 300.000 – 350.000 στρέμματα ετησίως. Κάτι που σημαίνει ότι 8.000 αγρότες που βιοπορίζονται από τον ηλίανθο στο Νομό.

Σύμφωνα με τη εν λόγω επιστολή, το κόστος παραγωγής της στην καλλιέργεια έχει αυξηθεί κάτι που κάνει πλέον ασύμφορη την ενασχόληση των παραγωγών με τον ηλίανθο. Συγκεκριμένα, τα έξοδα καλλιέργειας ποτιστικού ηλίανθου για τον παραγωγό ανέρχονται στα 120 ευρώ ανά στρέμμα και τα έσοδα στα 130 ευρώ ενώ για τον ξερικό ηλίανθο τα έξοδα ανέρχονται στα 80 ευρώ ανά στρέμμα και τα έσοδα στα 70 ευρώ.

«Με την παρούσα κατάσταση δεν επιβιώνουμε» αναφέρει ο κ Κουμπριδης και επειδή στη περιοχή η καλλιέργεια του ηλίανθου προορίζεται για βιοντίζελ, προτείνεται «η τιμή να κυμαίνεται στα 450 ευρώ ανά τόνο, ώστε ο παραγωγός και η οικογένειά του να βιοπορίζονται με αξιοπρέπεια. Άλλωστε ο ηλίανθος είναι μια καλλιέργεια που δεν επιδέχεται συνδεδεμένη ενίσχυση».

*Δείτε ΕΔΩ την επιστολή 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις