Μέλι: Η εισαγόμενη νοθεία και η αγορά των 2,3 δισ. ευρώ
Μέλι: Η εισαγόμενη νοθεία και η αγορά των 2,3 δισ. ευρώ

Στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας ή/και των χωρών προέλευσης του μελιού, κλείνοντας το «παράθυρο» στις ενδείξεις «μείγμα μελιών ΕΕ», «μείγμα μελιών εκτός ΕΕ» και «μείγμα μελιών ΕΕ και εκτός ΕΕ», προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που το 46% των μελιών τα οποία εισάγονται στην ΕΕ από τρίτες χώρες (κυρίως από Κίνα, αλλά και Τουρκία) έχουν εντοπιστεί ύποπτα για νοθεία με σάκχαρα.

Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει προσλάβει το θέμα με τη νοθεία στο μέλι στην ΕΕ είναι ότι πρόσφατα μία από τις πλέον επιδραστικές οικονομικές εφημερίδες στον πλανήτη, οι Financial Times αφιέρωσαν σχεδόν μία σελίδα τους καταγράφοντας τις επιπτώσεις της στην ευρωπαϊκή μελισσοκομία, καθώς μάλιστα ο ετήσιος τζίρος της αγοράς μελιού ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ.

«Το θέμα το οποίο αναφέρεται στο άρθρο των Financial Times είναι γνωστό στον μελισσοκομικό κλάδο της χώρας μας για αρκετά χρόνια και διατυπώνεται από τις επίσημες αρχές ως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, όπου εισαγόμενα υποβαθμισμένα μέλια ή σιρόπια νοθεύουν το ελληνικό μέλι, ρίχνουν τις τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ, παραπλανούν τον καταναλωτή και φέρνουν σε απόγνωση τους μελισσοκόμους και τους σωστούς συσκευαστές», δηλώνει  χαρακτηριστικά στο powergame.gr ο κ. Γεώργιος Πίττας, πρόεδρος της «Αττική» Μελισσοκομική-Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ και του Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών Εξαγωγέων Μελιού καθώς και Αντιπρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού  & Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης και προσθέτει: «Είναι ευτύχημα ότι στις ημέρες μας η παραπλάνηση αυτή και η νοθεία του αγνού αυτού φυσικού προϊόντος ευαισθητοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καταφεύγει σε ευρωπαϊκά πλέον μέτρα και συστάσεις, για την προστασία του ευρωπαϊκού μελιού».

Υποχρεωτική αναγραφή των χωρών προέλευσης – πρόταση και για αναγραφή ποσοστών

Ο ισχύων σήμερα Κανονισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2001/11/ΕΚ) ορίζει ότι η χώρα ή οι χώρες καταγωγής στις οποίες έγινε η συγκομιδή του μελιού πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα. Ταυτόχρονα, όμως, προβλέπει ότι, εάν το μέλι προέρχεται από περισσότερα του ενός κράτη μέλη ή τρίτες χώρες, η υποχρεωτική αναγραφή των χωρών καταγωγής μπορεί να αντικατασταθεί από μία από τις ακόλουθες ενδείξεις, κατά περίπτωση: «μείγμα μελιών ΕΕ», «μείγμα μελιών εκτός ΕΕ», «μείγμα μελιών ΕΕ και εκτός ΕΕ».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα Σχέδιο Αναθεώρησης του εν λόγω Κανονισμού προβλέποντας η χώρα ή οι χώρες καταγωγής να αναφέρονται (υποχρεωτικά) στη συσκευασία του μελιού με την εξαίρεση των συσκευασιών ατομικής μερίδας (αυτές που συνήθως χρησιμοποιούνται στο πρωινό) λόγω του μειωμένου μεγέθους τους και των επακόλουθων τεχνικών δυσκολιών. Εάν, όμως, το μέλι προέρχεται από μία χώρα, αυτή θα αναγράφεται και στις συσκευασίες ατομικής μερίδας.

Ωστόσο, οι 20 από τις 27 χώρες – μέλη, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Σλοβενίας, έχουν καταθέσει πρόταση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ώστε εκτός από την αναγραφή της χώρας ή των χωρών καταγωγής του μελιού να αναγράφονται και τα αντίστοιχα ποσοστά προέλευσης των ποσοτήτων μελιού που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του τελικού προϊόντος. Το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων, κ. Κώστα Μπαγινέτα.

Αναγκαία η εφαρμογή ιχνηλασιμότητας από τον παραγωγό έως τον καταναλωτή

«Το μέτρο της καταγραφής της χώρας καταγωγής είναι σωστό και εφαρμόζεται ήδη εδώ και χρόνια στη χώρα μας για ενημέρωση του καταναλωτή, αλλά δεν είναι επαρκές ιδίως όταν εφαρμόζεται σε λίγες μόνο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η γενίκευσή του θα συμβάλλει όμως στον καλύτερο έλεγχο», σχολιάζει μιλώντας στο powergame.gr o κ. Γιώργος Πίττας.

Όπως, όμως, εξηγεί, «δυστυχώς ο ποιοτικός έλεγχος δεν είναι σε θέση σήμερα να αποδείξει την νοθεία παρά μόνον υποψίες. Ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η εφαρμογή αυστηρής ιχνηλασιμότητας της διακίνησης του μελιού από τον παραγωγό, τον έμπορο ή τον εισαγωγέα προς τον συσκευαστή και τον τελικό καταναλωτή, όπως εφαρμόζεται και σε άλλα αγροτικά προϊόντα.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνεργάζεται η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού & Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης, μέλος της οποίας είναι ο ΣΕΤΣΕΜ (Σύνδεσμος Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών Εξαγωγέων Μελιού) με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΦΕΤ για την άμεση εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας, με στόχο τον περιορισμό της παραποίησης και της νοθείας».

Πηγή:powergame.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις