Οι αγρότες κερδίζουν το δικαίωμα να επισκευάζουν τα δικά τους τρακτέρ στο Κολοράντο
Οι αγρότες κερδίζουν το δικαίωμα να επισκευάζουν τα δικά τους τρακτέρ στο Κολοράντο

Το επόμενο έτος, οι αγρότες στο Κολοράντο θα μπορούν να επισκευάσουν τα δικά τους τρακτέρ και κατασκευαστές όπως ο John Deere θα πρέπει να τους παρέχουν εγχειρίδια και διαγνωστικό λογισμικό για να τους βοηθήσουν να το κάνουν.

Οι αγρότες σε όλη τη χώρα αγωνίζονται εδώ και καιρό για το δικαίωμα να επισκευάζουν τον δικό τους εξοπλισμό. Τα σύγχρονα τρακτέρ είναι γεμάτα ηλεκτρονικά που έχουν δώσει σε κατασκευαστές όπως η John Deere τη δυνατότητα να αποκλείουν τους αγρότες από τη διαδικασία επισκευής. Τώρα, χάρη στον νόμο για το δικαίωμα των καταναλωτών στην επισκευή γεωργικού εξοπλισμού που ψηφίστηκε, οι αγρότες στο Κολοράντο θα μπορούν να κάνουν αυτό που έκαναν για γενιές: να φτιάξουν μόνοι τους τον εξοπλισμό τους.

Η πολιτεία του Κολοράντο ενέκρινε το νομοσχέδιο τον περασμένο Φεβρουάριο. Ακύρωσε την πολιτειακή Γερουσία την Τρίτη με ψηφοφορία 46-14. Τώρα ο κυβερνήτης Τζάρεντ Πόλις έχει 10 ημέρες για να το υπογράψει και ένας εκπρόσωπος είπε ότι θα το κάνει.

Η John Deere και άλλες εταιρείες έχουν πιέσει σκληρά ενάντια σε νόμους όπως αυτός. Τα σύγχρονα τρακτέρ έχουν τόσα πολλά ηλεκτρονικά εξαρτήματα που οι κατασκευαστές μπορούν να εμποδίσουν τους αγρότες να επισκευάσουν τον δικό τους εξοπλισμό. Δίνει στον John Deere και σε άλλους ένα de facto μονοπώλιο στην επισκευή σύγχρονου εξοπλισμού. Υποσχέθηκε στους αγρότες ότι θα τους άφηνε να επισκευάσουν τα τρακτέρ τους, αλλά είπε ψέματα.

Οι συνέπειες αυτού ήταν εκτεταμένες και παράξενες. Μερικοί αγρότες έμαθαν πώς να χακάρουν τα δικά τους τρακτέρ. Η αγορά μεταχειρισμένων τρακτέρ εξερράγη, με τον αγροτικό εξοπλισμό που κατασκευαζόταν πριν από την εμφάνιση των υπολογιστών που πωλούνταν για εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Υπάρχει μια ομαδική αγωγή εναντίον της John Deere που κατηγορεί την εταιρεία ότι διαχειρίζεται μονοπώλιο επισκευής και ότι παραβιάζει τις οδηγίες της EPA. Ένας αγρότης στο Μιζούρι είπε ότι η εταιρεία δεν θα τον άφηνε να επισκευάσει τα τρακτέρ του μέχρι να υποβάλει καταγγελία στην FTC.

Τώρα, τουλάχιστον στο Κολοράντο, οι αγρότες θα μπορούν σύντομα να επισκευάζουν τα τρακτέρ τους. «Όλοι όσοι τρώνε θα ωφεληθούν από αυτόν τον νόμο. Οι αγρότες θα έχουν πιο έγκαιρες επιλογές για επισκευή, κάτι που θα διευκολύνει τη χρήση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας που, με τη σειρά τους, επιτρέπουν πιο παραγωγικές φάρμες», δήλωσε ο Gay Gordon-Byrne, εκτελεστικός διευθυντής του Repair.org, σε δελτίο τύπου. «Θα βοηθήσει επίσης να ευθυγραμμιστεί η βιομηχανία της γεωργίας με άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούν προϊόντα τεχνολογίας, όπως μηχανοκίνητα οχήματα, φορτηγά, αναπηρικά καροτσάκια και κινητά τηλέφωνα. Θα πρέπει όλοι να είμαστε σε θέση να διορθώνουμε τα πάντα, παντού, όλη την ώρα».

Το κίνημα του δικαιώματος στην επισκευή έχει κερδίσει έλξη τα τελευταία χρόνια. Η FTC υιοθέτησε επίσημα την πολιτική το 2021 και ο Τζο Μπάιντεν την υποστήριξε με εκτελεστικό διάταγμα ένα χρόνο αργότερα. Οι νόμοι που θα ανάγκαζαν τους κατασκευαστές να διευκολύνουν τους ανθρώπους να επισκευάζουν τα δικά τους ηλεκτρονικά είδη, αυτοκίνητα και συσκευές διασχίζουν τα τοπικά νομοθετικά σώματα σε όλη τη χώρα. Εταιρείες όπως η Apple, οι οποίες κάποτε ήταν διάσημες επειδή έκαναν τα τηλέφωνα δύσκολα στην επισκευή, άρχισαν να πωλούν ανταλλακτικά και εγχειρίδια στους καταναλωτές.

Πηγή: VICE

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις