Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Πλιάτσικο και καταστροφή της δημόσιας περιουσίας - Γιατί
Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης: Πλιάτσικο και καταστροφή της δημόσιας περιουσίας - Γιατί

Απογοήτευση, οργή αλλά και αναπάντητα ερωτηματικά προκαλεί δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για την κατάσταση της Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Όπως επισημαίνεται η περηφάνια του μακεδονικού κάμπου από το 1962, η επένδυση του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έστεκε όρθια 60 χρόνια και παραδόθηκε το 2019 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στον Σερραίο «επενδυτή», έτοιμη για παραγωγή χιλιάδων τόνων ζάχαρης, σήμερα δεν υπάρχει! Όπως δεν υπάρχει πλέον τευτλοκαλλιέργεια αφού για τέσσερα χρόνια δεν έχει παραχθεί κόκκος ζάχαρης.

Γνώστες κατασκευής βιομηχανικών εγκαταστάσεων ανάλογου μεγέθους είπαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι το εργοστάσιο στο Πλατύ για να καταστεί ξανά ενεργό απαιτεί επένδυση 150 εκατομμυρίων. Τα λόγια περιττεύουν επίσης αν αναλογιστούμε ότι το Πλατύ –όπως και τα άλλα εργοστάσια της ΕΒΖ– βρέθηκαν στην κατάσταση αυτή για... δανειακή οφειλή στην Τράπεζα Πειραιώς 160 εκατομμύρια!

Μάλιστα πριν από μόλις μία εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η τιμή της ζάχαρης έχει ανέλθει σε υψηλό 11 ετών (!) με τα συμβόλαια ακατέργαστης ζάχαρης να εκτοξεύονται στα 24 σεντ ανά λίβρα, ενώ η ζήτηση ανεβαίνει και η παραγωγή πέφτει παγκοσμίως λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών για τις καλλιέργειες.

Όσο αδαής και να είναι κάποιος, μπορεί εύκολα να φανταστεί πού πρόκειται να φτάσει η τιμή της ζάχαρης στη χώρα μας, η οποία είναι πλέον αναγκασμένη να εισάγει όλη τη ζάχαρη που καταναλώνει και υπολογίζεται πρόχειρα σε 250.000 τόνους.

Το δημοσίευμα  κάνει λόγο για πλιάτσικο στον εξοπλισμό επικαλούμενο πληροφορίες για τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που αφανίστηκε κυριολεκτικά έδωσαν στην αποτυπωμένη καταστροφή βιβλικές διαστάσεις.

Επιπλέον τονίζει πως πρώην εργαζόμενοι υποστηρίζουν παράλληλα ότι υπήρχαν ανταλλακτικά πολλών εκατομμυρίων μέσα στις αποθήκες. Μπορεί κάποιος να μας διαβεβαιώσει ότι δεν έκαναν φτερά; Οτιδήποτε έμοιαζε με χάλυβα φαίνεται να έχει «εξαερωθεί». Η συνολική καταστροφή αποτιμάται πάνω από 150 εκατομμύρια. Αυτοί που προκάλεσαν με τέτοιον τρόπο αυτή την καταστροφή και όσοι τους κάλυπταν επί τρία χρόνια κάτι πρέπει να πουν, να εξηγήσουν. Αλλά επί τρία χρόνια αναζητείται και δεν έχει βρεθεί ακόμη ο λειτουργός που θα ζητήσει ευθύνες από τη διοίκηση της ΕΒΖ, την Τράπεζα Πειραιώς, τη Συνεταιριστική Τράπεζα που δείχνουν ότι εκπλήσσονται και ότι δεν ήξεραν τι συμβαίνει.

Εντύπωση προκαλεί η αδράνεια, απάθεια ή αδιαφορία που δείχνουν τοπικοί άρχοντες της Ημαθίας, αγρότες, πρώην εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής που δεν μιλούν και δεν αντιδρούν γι' αυτά που γίνονται μπροστά τους!

Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών

ΥΣ: Ωστόσο. δεν έχει γίνει κατανοητό ότι η ΕΒΖ είναι δημόσια περιουσία και όχι ιδιωτική επιχείρηση. Κάποιοι πρέπει να τοποθετηθούν για το τι έχει συμβεί και να αναλάβει τις ευθύνες

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις