Υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας: Όποια κι αν είναι η αποζημίωση από την Κομισιόν, δεν θα είναι αρκετή
Υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας: Όποια κι αν είναι η αποζημίωση από την Κομισιόν, δεν θα είναι αρκετή

Όποιες κι αν είναι οι αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν θα είναι αρκετές, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας Γιάβορ Γκέσεφ απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών κατά τη διάρκεια ακρόασης σήμερα στο Κοινοβούλιο σε σχέση με την πρόθεση της κυβέρνησης να άρει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε προϊόντα από την Ουκρανία.

Εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι ότι η παραγωγή είναι πολύ μεγάλη και η Βουλγαρία θα είναι δύσκολο να την πουλήσει. Η ακρόαση στην Εθνοσυνέλευση έγινε κατόπιν αιτήματος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Vazrazhdane (Αναγέννηση).

Παρά τη μικρότερη συγκομιδή, ο υπερκορεσμός της αγοράς στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας οδηγεί σε δυσλειτουργίες που δεν μπορούν να ελεγχθούν, δήλωσε ο Γκέσεφ προσθέτοντας ότι καθεμιά από τις χώρες έχει τις δικές τις δυσλειτουργίες.

Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε παραγωγή, τόνισε.

Η διαθεσιμότητα σιταριού την 31η Μαρτίου 2022 ήταν 1.600.000 τόνοι και την ίδια περίοδο φέτος ήταν 2.400.000 τόνοι, δήλωσε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός, οι ποσότητες του καλαμποκιού και του ηλιάνθου ήταν επίσης περισσότερες φέτος.

Όσον αφορά το σιτάρι, έχουμε 32% λιγότερες εξαγωγές, η σοδειά είναι μικρότερη, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας.

Πρόσθεσε ότι η συγκομιδή του σιταριού αρχίζει τον Ιούνιο και οι αποθήκες πρέπει να έχουν αδειάσει έως τότε.

Ο Γκέσεφ δήλωσε ότι τα προβλήματα του φυτοϋγειονομικού ελέγχου των προϊόντων που εισάγονται από την Ουκρανία είναι "ένα απολύτως σημαντικό θέμα". Εξήγησε ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί ουσίες μη εγκεκριμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το σιτάρι δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία είναι η δεύτερη χώρα στην αλυσίδα, ο έλεγχος γίνεται επίσης από τη Ρουμανία.

Κάθε δείγμα ελέγχεται για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, τα αποτελέσματα βγαίνουν σε σχεδόν 10 ημέρες, τόνισε ο Γκέσεφ. Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες σε σχέση με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, αλλά το καλαμπόκι είναι διαφορετικό θέμα.

"Υπάρχει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πρέπει να αντιστραφεί βάσει της ευρωπαϊκής απαγόρευσης", πρόσθεσε επίσης.

Εάν η Βουλγαρία δεν άρει την απαγόρευση, δεν θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από τα σχετικά κονδύλια, σημείωσε ο Γκέσεφ, ο οποίος έχει ήδη αναφέρει το θέμα στον υπουργό Οικονομίας.

Η στάση απέναντι στην Ουκρανία δεν πρέπει να συνδέεται με τις εμπορικές σχέσεις, σημείωσε ο υπουργός κατά την ακρόαση. Και διευκρίνισε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται από το υπουργείο Οικονομίας.

Επισήμανε ότι η αγορά αντιδρά γρήγορα όταν αυξάνονται οι τιμές, αλλά "εξαιρετικά αργά" όταν μειώνονται οι τιμές. Είπε ότι έχει καταρτιστεί κανονισμός για την ιχνηλασιμότητα σε ολόκληρη την αλυσίδα χονδρικής πώλησης τροφίμων. Ο Γκέσεφ διευκρίνισε ότι το μικρότερο μέρος της διαμόρφωσης της τιμής του ψωμιού οφείλεται στο σιτάρι, ενώ το μερίδιο του λέοντος προέρχεται από το κόστος παραγωγής και τη μεταφορά. Ο Γκέσεφ είπε ότι μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του αναμένεται την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις