ΗΠΑ: Στο 1 δολάριο τα αβγά για πρώτη φορά από το 2021
ΗΠΑ: Στο 1 δολάριο τα αβγά για πρώτη φορά από το 2021

Οι τιμές χονδρικής των αβγών στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσουν στο 1 δολάριο η δωδεκάδα τις επόμενες εβδομάδες – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών σχεδόν- καθώς οι τιμές υποχωρούν δραματικά από τα ρεκόρ που σημείωσαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι τιμές χονδρικής – τις οποίες οι λιανοπωλητές, όπως τα παντοπωλεία, πληρώνουν στους διανομείς αβγών – ήταν στα 1,22 δολάρια τη δωδεκάδα στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με την Urner Barry, μια εταιρεία ερευνών αγοράς. Η τιμή αναφοράς της Midwest Large White Egg είναι ένα ευρέως αναφερόμενο βαρόμετρο στη βιομηχανία αυγών.

Πρόκειται για επίπεδο χαμηλότερο από το ρεκόρ των 5,46 δολαρίων το Δεκέμβριο και των 3,54 δολαρίων κατά τις διακοπές του Πάσχα, και οι δύο εποχιακές περιόδοι υψηλής καταναλωτικής ζήτησης. Συνολικά, οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 78% σε περίπου πέντε μήνες.

Θα μπορούσαν σύντομα να πέσουν κάτω από το 1 δολάριο τη 12άδα, εάν η τάση παραμείνει, είπε η Κάριν Ρισπόλι, επικεφαλής της κάλυψης της αγοράς αβγών στην Urner Barry. Θα ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021.

Οι διακυμάνσεις στην τιμή

Οι τιμές των αβγών ξεχώρισαν το 2022, μια χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός ήταν υψηλός για πολλά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

Η προσφορά αβγών περιορίστηκε από μια ιστορική επιδημία γρίπης των πτηνών στις ΗΠΑ. Ο αντίκτυπος αυτής της μείωσης της προσφοράς επιδεινώθηκε από τις χειμερινές διακοπές, όταν η ζήτηση αυγών συνήθως κορυφώνεται κάθε χρόνο.

Τώρα όμως η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά.

Δεν έχουν εντοπιστεί νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών σε εμπορικές κτηνοτροφικές μονάδες από το Δεκέμβριο, επιτρέποντας την ανάκαμψη της προσφοράς αυγών, δήλωσε στο CNBC o Μπράιαν Μοσκογκιούρι, υπεύθυνος στρατηγικής παγκόσμιου εμπορίου της Eggs Unlimited. Εν τω μεταξύ, η καταναλωτική ζήτηση είναι συνήθως περιορισμένη αυτή την εποχή του χρόνου, είπε.

«Οι τιμές έχουν καταρρεύσει πέρα από τις προσδοκίες του κλάδου», δήλωσε ο Μοσκογκιούρι.
Οι τιμές λιανικής – τις οποίες πληρώνουν οι καταναλωτές στο κατάστημα – τείνουν να υπολείπονται των τάσεων των τιμών χονδρικής. Αλλά το μέγεθος της μελλοντικής εξοικονόμησης των καταναλωτών από ένα κουτί αυγών είναι ασαφές, καθώς οι λιανοπωλητές έχουν τη διακριτική ευχέρεια να καθορίσουν τις τιμές στο ράφι τους.

«Οι έμποροι λιανικής έχουν πραγματικά λευκή κάρτα για να κάνουν ό,τι θέλουν με τις τιμές τους», είπε η Ρισπόλι.

Ο μέσος καταναλωτής πλήρωσε 3,45 δολάρια για δώδεκα μεγάλα αυγά κατηγορίας Α τον Μάρτιο. Αυτό είναι χαμηλότερο από το ρεκόρ των 4,82 δολαρίων τον Ιανουάριο, αλλά και από τα 2,05 δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

Πηγή: Newmoney

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις