Η EBRD κερδίζει το βραβείο για την υποστήριξη του αγροτικού τομέα στην Ουκρανία
Η EBRD κερδίζει το βραβείο για την υποστήριξη του αγροτικού τομέα στην Ουκρανία

Η συναλλαγή ήταν μέρος της δέσμευσης της Τράπεζας να βοηθήσει την Ουκρανία, έναν σημαντικό παραγωγό τροφίμων, να διατηρήσει τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές της και να αντιμετωπίσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια σε καιρό πολέμου.

Το Global Trade Review είναι μια σημαντική πηγή ειδήσεων, εκδότης και διοργανωτής εκδηλώσεων για τις βιομηχανίες του παγκόσμιου εμπορίου, των εμπορευμάτων, των εξαγωγών και της χρηματοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τον Μάιο του 2022, η EBRD κατέθεσε εγγύηση 4 εκατομμυρίων ευρώ, επιτρέποντας στην LLC Technotorg, βασικό διανομέα γεωργικών μηχανημάτων στην Ουκρανία, να συνεχίσει να εισάγει αγαθά στη χώρα. Η εγγύηση εκδόθηκε υπέρ της ING Bank, της τράπεζας επιβεβαίωσης, προς υποστήριξη της Ukrgasbank, της εκδότριας τράπεζας, καλύπτοντας το 100 τοις εκατό του πολιτικού και εμπορικού κινδύνου πληρωμής της εκδότριας τράπεζας. Η συμφωνία περιλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο των συναλλαγών που καλύπτονται από το Ειδικό Ταμείο Μετοχών της EBRD. Ολοκληρώθηκε και επεκτάθηκε ενόψει σημαντικών πολιτικών και οικονομικών εμπορικών φραγμών.

Τα οφέλη της συμφωνίας περιελάμβαναν: κάλυψη των αναγκών εφοδιασμού των Ουκρανών αγροτών στο αποκορύφωμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. εξασφάλιση ότι οι Ουκρανοί αγρότες ήταν εξοπλισμένοι για τη γεωργία και τη συγκομιδή· άρση των σημείων συμφόρησης, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να προμηθεύει ζωτικά προϊόντα σε οικονομίες όπου εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας· διατήρηση βασικών εισαγωγών στην Ουκρανία· και βοηθώντας έμμεσα την οικονομία να δημιουργήσει συνεχείς εισροές κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο αγροτικός τομέας της Ουκρανίας αντιπροσωπεύει το 11 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας, σχεδόν το 20 τοις εκατό του εργατικού δυναμικού της και σχεδόν το 40 τοις εκατό των συνολικών εξαγωγών. Ο πόλεμος έχει επηρεάσει την ικανότητα της χώρας να συγκομίζει και να εξάγει προϊόντα στους εμπορικούς της εταίρους παγκοσμίως. Ως απάντηση στον πόλεμο, τον Απρίλιο του 2022, η EBRD αύξησε το κονδύλι χρηματοδότησης για την Ουκρανία στο πλαίσιο του TFP κατά 40 τοις εκατό σε 316 εκατομμύρια ευρώ.

Το TFP, που ξεκίνησε το 1999, στοχεύει στην προώθηση του εξωτερικού εμπορίου προς, από και μεταξύ των οικονομιών στις οποίες επενδύει η EBRD. Αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 123 τοπικές τράπεζες σε 27 οικονομίες όπου επενδύει η EBRD, με όρια που ξεπερνούν συνολικά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και περισσότερες από 800 επιβεβαιωτικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο. Μέσω του TFP, η EBRD παρέχει εγγυήσεις σε διεθνείς επιβεβαιωτικές τράπεζες και βραχυπρόθεσμα δάνεια σε επιλεγμένες τοπικές τράπεζες και εταιρείες factoring για δανεισμό σε τοπικούς εξαγωγείς, εισαγωγείς και διανομείς.

Το 2022, η ΕΤΑΑ χορήγησε στην Ουκρανία 459 εκατ. ευρώ εμπορικής χρηματοδότησης, επί συνόλου 3,6 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα έχει δεσμευτεί να επενδύσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία το 2022-2023. Το 2022, με την υποστήριξη χορηγών και μετόχων, διέθεσε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ και κινητοποίησε επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ από συνεργαζόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι προτεραιότητές της για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας της χώρας είναι η επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια, το εμπόριο, οι ζωτικές υποδομές και ο ιδιωτικός τομέας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις