Είναι τα μικρόβια το μέλλον των λιπασμάτων;
Είναι τα μικρόβια το μέλλον των λιπασμάτων;

Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και το κόστος εξόρυξης παραδοσιακών λιπασμάτων σημαίνουν ότι το τρέχον μοντέλο είναι ολοένα και πιο επισφαλές. Για περισσότερα από 100 χρόνια, η γεωργία βασίζεται στη διαδικασία Haber-Bosch για την παραγωγή αμμωνίας για λιπάσματα NPK. Μπορεί η τεχνολογία να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες μας;

Παραδοσιακά, η γεωργία βασιζόταν στην κοπριά, την κομποστοποίηση και την εναλλαγή για τη διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους. Πιο πρόσφατα, έχουν υιοθετηθεί οι πρακτικές μη καλλιέργειας και η χρήση άλλων ιχνοστοιχείων, αλλά δεν αρκούν. Τώρα, καινοτόμοι εισέρχονται στην αγορά με βιολογικά προϊόντα για να βοηθήσουν τα φυτά να δημιουργήσουν και να δεσμεύσουν το άζωτο, τον φώσφορο και το κάλιο που χρειάζονται.

Ζωντανά ή λανθάνοντα μικροβιακά κύτταρα, τα οποία εμπλουτίζουν το έδαφος με θρεπτικά συστατικά και παρέχουν ευνοϊκές συνθήκες για την πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων και την απόδοση των φυτών στη ρίζα, αποτελούν μέρος της μετάβασης στα βιολογικά. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά λιπάσματα, τα οποία παρέχουν NPK στα φυτά και το έδαφος, βασίζονται σε ζωντανά μικρόβια για να αναπτύξουν συμβιωτικές σχέσεις στη ριζόσφαιρα (περιοχή ανάπτυξης της ρίζας) ή μέσα στο φυτό. Οι κατηγορίες των βιολογικών είναι το άζωτο, το φωσφορικό και το κάλιο.

Τα μικροβιακά λιπάσματα είναι μια εναλλακτική λύση αλλά έχουν και μειονεκτήματα. Κατασκευασμένα από ζωντανά ή λανθάνοντα κύτταρα μικροοργανισμών, έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και πρέπει να αποθηκεύονται υπό τις κατάλληλες συνθήκες για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα. Η αποτελεσματικότητα μπορεί επίσης να ποικίλλει: ο τύπος των μικροβίων που χρησιμοποιούνται, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, ο τύπος καλλιέργειας, ο τύπος εδάφους κ.λπ. Οι αγρότες με βελτιστοποιημένες αποδόσεις των καλλιεργειών με παραδοσιακά λιπάσματα είναι ευνόητο ότι διστάζουν να στοιχηματίσουν τη μελλοντική τους κερδοφορία μεταβαίνοντας σε προϊόντα με αβέβαια αποτελέσματα.

Επιπλέον, οι πρώιμες εκδόσεις των βιολιπασμάτων περιείχαν ανεπαρκή μικρόβια και συχνά είχαν μολυνθεί από άλλα ανεπιθύμητα μικρόβια κατά την παραγωγή, με αποτέλεσμα ασυνέπειες στην απόδοση. Τα υπολείμματα προηγούμενων χημικών ουσιών σε δεξαμενές χύδην και εφαρμοστές μπορούν επίσης να σκοτώσουν τα μικρόβια. Τα νέα βιολιπάσματα έχουν καλύτερη μικροβιακή σταθερότητα, πρόσφυση και ικανότητα διασποράς.

Τέλος, η χρήση βιολιπασμάτων απαιτεί ειδική εξειδίκευση στα μικρόβια και την υγεία του εδάφους, καθώς είναι ευαίσθητα στη θερμοκρασία, τα επίπεδα υγρασίας και τα επίπεδα pH του εδάφους. Αυτό είναι ιδιαίτερα ένα εμπόδιο για τους λιγότερο εξελιγμένους αγρότες.

Πηγή: Forbes

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις