Πρόβατα «καθαρίζουν» φωτοβολταϊκό πάρκο στο Κοσσυφοπέδιο

Όταν οι εργαζόμενοι σε μια φάρμα ηλιακής ενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο βαρέθηκαν να σπαταλούν τη δική τους ενέργεια κόβοντας το γρασίδι γύρω από τα ηλιακά πάνελ τους, στράφηκαν σε μια πιο πράσινη και πολύ πιο ισχυρή μηχανή κοπής: ένα κοπάδι προβάτων.

Περισσότερα από 100 πρόβατα και μερικές κατσίκες βόσκουν δύο φορές την εβδομάδα στο ηλιακό αγρόκτημα «Rogane», κοντά στη μικρή πόλη Kamenica στο ανατολικό Κοσσυφοπέδιο, όπου βρίσκονται εγκατεστημένα περισσότερα από 12.000 φωτοβολταϊκά πάνελ.

«Οι εργάτες συνειδητοποίησαν ότι το κούρεμα των χωραφιών ήταν πολύ δύσκολο, με ρώτησαν αν θα μπορούσα να φέρω τα πρόβατά μου», ανέφερε στο Ρόιτερς ο 72χρονος βοσκός του κοπαδιού, Rexhep Rrudhani σημειώνοντας ότι «Τα πρόβατα τρώνε κάθε είδους γρασίδι εδώ, καλό ή κακό γρασίδι, και καθαρίζουν τα πάντα. Όλοι επωφελούμαστε».

Το Κοσσυφοπέδιο διαθέτει από 12-14 δισεκατομμύρια τόνους αποδεδειγμένα αποθέματα λιγνίτη, τα πέμπτα μεγαλύτερα στον κόσμο. Πάνω από το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας της παράγεται από άνθρακα και το υπόλοιπο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως αιολική και ηλιακή.

Η χώρα στοχεύει να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2050.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις