«Ναι» από τις Βρυξέλλες στο ολλανδικό σχέδιο για κλείσιμο κτηνοτροφικών μονάδων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το «πράσινο φως» στο σχέδιο της ολλανδικής κυβέρνησης για μείωση των εκπομπών αζώτου σε ορισμένες περιοχές της χώρας, το οποίο προβλέπει κλείσιμο κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Συγκεκριμένα, οι Βρυξέλλες ενέκριναν, βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, δυο ολλανδικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,47 δισ. ευρώ για τη μείωση των εισροών αζώτου.

Οι Κάτω Χώρες γνωστοποίησαν στην Επιτροπή ότι ήθελαν να υιοθετήσουν δυο προγράμματα, το LBV και το LBV plus, για να αποζημιωθούν οι αγρότες για το εθελοντικό κλείσιμο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε περιοχές Natura 2000 με υψηλή πυκνότητα εκτροφής.

Αυτά τα σχέδια, τα οποία θα μπορούν να ισχύουν έως τις 27 Φεβρουαρίου 2028, είναι ανοικτά σε μικρομεσαίους Ολλανδούς αγρότες που οικειοθελώς θα κλείνουν τις εκμεταλλεύσεις τους, στις οποίες το τρέχον φορτίο εισροών αζώτου υπερβαίνει τα ορισμένα ελάχιστα επίπεδα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος LBV ύψους 500 εκατ. ευρώ, θα χορηγηθεί άμεση ενίσχυση για την αντιστάθμιση έως και 100% των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί που αποφάσισαν να κλείσουν τις γαλακτοκομικές, χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις. Ανάλογα με την περιοχή στη οποία βρίσκεται το αγρόκτημα, για να είναι επιλέξιμο στο πλαίσιο του προγράμματος LBV, πρέπει να έχει ορισμένα ελάχιστα επίπεδα εισροής αζώτου ανά έτος.

Το προγράμματος LBV plus έχει προϋπολογισμό 975 εκατ. ευρώ και θα είναι ανοικτό για τις λεγόμενες εκμεταλλεύσεις μέγιστου φορτίου που παρέχουν υψηλό επίπεδο αζώτου ετησίως. Όπως και το πρόγραμμα LBV, έτσι και το LBV plus θα είναι ανοικτό σε παραγωγούς χοίρων, πουλερικών, γαλακτοπαραγωγικών βοοειδών αλλά και σε παραγωγούς μόσχων. Θα χορηγηθεί άμεση ενίσχυση για την αντιστάθμιση του 100% των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί που αποφασίζουν οικειοθελώς να κλείσουν τις εκμεταλλεύσεις τους, ιδίως σε σχέση με την απώλεια δικαιωμάτων παραγωγής καθώς και το κόστος κατεδάφισης. Όσο αφορά την απώλεια της παραγωγικής ικανότητας, στο πλαίσιο του προγράμματος LBV plus, οι πληγέντες παραγωγοί θα μπορούν να λάβουν έως και το 120% ως αποζημίωση. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις