Κίνα: Αναζητά λύσεις στο εξωτερικό για την επισιτιστική της ασφάλεια

Η κλιματική κρίση αλλά και ο πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχει προκαλέσει ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας, με τη χώρα να κοιτάζει επενδύσεις στον εξωτερικό προκειμένου να διασφαλίσει τις προμήθειες τροφίμων, μέσω των οποίων τρέφονται οι σχεδόν 1,4 δισ. κάτοικοί της.

Στόχος της ασιατικής χώρας ήταν να παράγει η ίδια τα τρόφιμα που χρειάζεται, ωστόσο σύμφωνα με αναλυτές κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί δεδομένης της συρρίκνωσης της καλλιεργήσιμης γης αλλά και της αύξηση των εισοδημάτων, που έχει κάνει πολλούς να αφήσουν το αγροτικό επάγγελμα και να στραφούν σε άλλους κλάδους για τον βιοπορισμό τους.

Η Κίνα είχε επενδύσει τεράστια ποσά στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων της Ουκρανίας. Ένα εργοστάσιο σύνθλιψης ηλίανθων που ανήκε στον κρατικό γίγαντα επεξεργασίας τροφίμων Cofco Group, κοντά στο λιμάνι της Μαριούπολης υπέστη ζημιές από μάχες μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των Ρώσων εισβολέων.

Από το 2014, η Cofco έχει εξαγοράσει μια σειρά από πολυεθνικές εταιρείες σιτηρών και τώρα κατέχει αρκετά λιμάνια, τερματικά και εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε βασικές περιοχές παραγωγής σιτηρών σε όλο τον κόσμο.

Δύο από τις μεγαλύτερες εξαγορές της Cofco την περασμένη δεκαετία είναι οι εξαγορές της Nobel Agri με έδρα το Χονγκ Κονγκ για 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια και της ολλανδικής εμπόρου σιτηρών Nidera για 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι επενδύσεις της Κίνας κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων στον πλανήτη έχουν πυροδοτήσει πολιτικό συναγερμό. Τον Αύγουστο του 2022, ένας Αμερικανός γερουσιαστής πρότεινε νομοθεσία για την απαγόρευση σε ξένους υπηκόους που συνδέονται με κατάλογο κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να αγοράζουν γεωργική γη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού μια αμερικανική θυγατρική ιδιωτικής κινεζικής εταιρείας απέκτησε 300 στρέμματα γεωργικής γης στη Βόρεια Ντακότα.

Η εν λόγω αγορά προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις επειδή η γη βρισκόταν κοντά σε μια στρατιωτική βάση. Τα τελευταία χρόνια οι κινεζικές εταιρίες επικεντρώθηκαν περισσότερο στην αγορά υποδομών καθώς οι ενέργειές τους για τη αγορά γης χαρακτηρίζονται ως «αρπαγές γης».

Πριν από το 2014, η Cofco είχε εξαγοράσει πλήρως το χιλιανό οινοποιείο Bisquertt Vineyard και τη γαλλική οινοπαραγωγό Chateau de Viaud και αγόρασε το 80% των μετοχών της αυστραλιανής Tully Sugar. Μεταξύ 2015 και 2016, ο γίγαντας σιτηρών ανέλαβε πλήρως το τμήμα εμπορίας σιτηρών της Criddle & Co. στο Ηνωμένο Βασίλειο και της United Shipping Agency στη Ρουμανία, σύμφωνα με την Dealogic.

Η δεκαετία του 1990

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Κίνα ξεκίνησε τη στρατηγική της «going out», προσφέροντας κίνητρα στις εγχώριες επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας. Η ταχύτητα των επενδύσεων στην υπερπόντια γεωργία ήταν αργή και γεμάτη πολιτικά εμπόδια.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Κίνα άρχισε να ενθαρρύνει τις αγροτικές της επιχειρήσεις να κοιτάξουν στο εξωτερικό για να ανταγωνιστούν άλλους μεγάλους εμπόρους. Αυτή η ώθηση έφερε επενδύσεις από κινεζικές εταιρείες σε διάφορα στάδια της παραγωγής τροφίμων, από την αποθήκευση σιτηρών έως τη συσκευασία και τη μεταφορά. Αυτό δημιούργησε επίσης νέα μονοπάτια για την Κίνα για να διαφοροποιήσει τις παγκόσμιες πηγές τροφίμων της.

Η Cofco διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη νέα αλυσίδα εφοδιασμού -- εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε μεγάλες αγορές και δημιουργώντας ένα δίκτυο μεταφορών για τη μεταφορά εμπορευμάτων από μέρη όπως η Βραζιλία και η Ουκρανία στην Ασία.

Η αγροτική συμμετοχή της Κίνας στο εξωτερικό γίνεται όλο και περισσότερο με την εδραίωση κρατικών επιχειρήσεων όπως η Cofco στην παγκόσμια αλυσίδα εμπορευμάτων. Με τη συγχώνευση και την εξαγορά γεωργικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, η Κίνα αποκτά σταθερά μεγαλύτερο έλεγχο της παραγωγικής διαδικασίας χωρίς να ελέγχει πλήρως τη γη.

«Προϋπόθεση για την εθνική ασφάλεια η επισιτιστική ασφάλεια»

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping χαρακτήρισε την επισιτιστική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των σιτηρών, προϋπόθεση για την εθνική ασφάλεια στο πενταετές σχέδιο της χώρας μέχρι το 2025. Τονίζοντας την ανάγκη προστασίας της κινεζικής γεωργικής γης από τη χρήση για μη γεωργικούς σκοπούς, όρισε μια παραγωγή στόχος 650 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών ετησίως.

Η Κίνα έχει αυξήσει τις προσπάθειές της για τον καθαρισμό της εγχώριας γεωργικής γης με τη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων αγροτικής γης και επενδύοντας σε τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού. Ως μέρος της ώθησης της αυτάρκειας, η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης επενδύσει στην ανάπτυξη «μελλοντικών τροφίμων», όπως τα αυγά με βάση τα φυτά και το κρέας που αναπτύσσεται από ζωικά κύτταρα. Ο Πρόεδρος Xi το 2020 ξεκίνησε επίσης τη δεύτερη από τις δύο πανεθνικές εκστρατείες κατά της σπατάλης τροφίμων.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Φυσικών Πόρων της Κίνας πέρυσι, το 13% της γης της Κίνας μέχρι το τέλος του 2019 ήταν κατάλληλο για γεωργία, 6% λιγότερο από μια δεκαετία νωρίτερα. Επιπλέον, η αυξημένη επικράτηση των πλημμυρών, της ξηρασίας και των κυμάτων καύσωνα έχει κάνει τις καλλιεργητικές περιόδους λιγότερο προβλέψιμες και λιγότερο σταθερές.

Πράγματι, οι φόβοι της Κίνας για την επισιτιστική ασφάλεια, η μεγάλη εξάρτησή της από τις εισαγωγές και η πρακτική της να αποθηκεύει παγκόσμια αποθέματα σιτηρών -- που επιδεινώνει τις ελλείψεις και στρεβλώνει τις τιμές -- θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα σε άλλες χώρες. Η Cofco, για παράδειγμα, διατηρεί μια από τις μεγαλύτερες βάσεις αποθήκευσης τροφίμων της Κίνας, στο λιμάνι του Dalian, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Η εγκατάσταση αποθηκεύει φασόλια και σιτηρά που συγκεντρώνονται από το σπίτι και το εξωτερικό σε 310 τεράστια σιλό.

Μέχρι το 2023, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εκτιμά ότι η Κίνα, με το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, θα έχει το 65% του παγκόσμιου καλαμποκιού και το 53% του παγκόσμιου σιταριού, αν και οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα καλαμποκιού της χώρας ποικίλλουν. Οι ειδικοί λένε ότι αυτά τα αποθέματα είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τις τιμές. "Η συσσώρευση από την Κίνα είναι ένας λόγος για την αύξηση των τιμών", δήλωσε ο Akio Shibata, πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Φυσικών Πόρων στην Νομαρχία Tochigi, βόρεια του Τόκιο, "Η Κίνα συνεχίζει να κατέχει περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου αποθέματος σιτηρών. Αυτό δεν έχει αλλάξει ."

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις