Πώς τα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να οδηγήσουν το μέλλον της αειφόρου γεωργίας της Ασίας
Πώς τα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να οδηγήσουν το μέλλον της αειφόρου γεωργίας της Ασίας

Μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη με λόφο που ονομάζεται Shillong. Είναι μια όμορφη περιοχή στη βορειοανατολική γωνία της Ινδίας που ονομάζεται «Σκωτία της Ανατολής» και όχι μακριά από το σημείο όπου καλλιεργούν τσάι στο Assam. Είναι περίπου 50 μίλια από το πιο βροχερό μέρος στον κόσμο κοντά στα σύνορα με το Μπαγκλαντές.

Η οικονομική ανισότητα που είδα μεγαλώνοντας με δίδαξε να προσπαθώ να καταλάβω τι αντιμετωπίζει η ευρύτερη κοινότητα. να καταλάβουμε τι κάνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι καθημερινά για να επιβιώσουν. Όλοι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και να ανταποδώσουμε.

Με μόνο το ένα πέμπτο της παγκόσμιας γεωργικής γης, η Ασία φιλοξενεί περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των τιμών των τροφίμων αποτελούν κρίσιμες απειλές για τη μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια – περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τρόφιμα σε όλη την περιοχή. Η κατάσταση είναι μέρος μιας παγκόσμιας τάσης που τα Ηνωμένα Έθνη αποκαλούν «επισιτιστική έκτακτη ανάγκη χωρίς προηγούμενο».

Η κάλυψη της ζήτησης τροφίμων της Ασίας θα είναι δύσκολη λόγω της επιβράδυνσης των κερδών στη γεωργική παραγωγικότητα, της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της αυξανόμενης λειψυδρίας. Καθώς η περιοχή γίνεται πιο αστική και ευημερούσα, οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται εκτός εάν η προσφορά μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση. Για να τροφοδοτηθεί ο αυξανόμενος πληθυσμός της Ασίας πιο βιώσιμα και αποτελεσματικά, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος παραγωγής των τροφίμων.

Τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), οι αισθητήρες και τα drones μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της γεωργικής παραγωγικότητας, της ασφάλειας των τροφίμων και της βιωσιμότητας του συστήματος αγροδιατροφής. Από το έδαφος – όπου οι καλύτερες γεωργικές πρακτικές μπορούν να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή – μέχρι το ράφι – όπου οι πελάτες αναζητούν προϊόντα με ελάχιστο αποτύπωμα άνθρακα – η αλυσίδα αξίας της γεωργίας και των τροφίμων της Ασίας είναι γεμάτη καινοτομία.

Δημιουργία βιώσιμων αγροκτημάτων του μέλλοντος

Ο στόχος της Microsoft είναι να εκδημοκρατίσει τις γνώσεις που βασίζονται σε δεδομένα για να βοηθήσει όλους τους αγρότες και τους οργανισμούς να επιτύχουν περισσότερα και να μεταμορφώσει την αλυσίδα αξίας των αγροδιατροφικών προϊόντων ώστε να γίνει πιο παραγωγική και πιο διαφανής και να οδηγήσει την κοινή αξία στους παραγωγούς.

Η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα το Microsoft Azure Data Manager for Agriculture σε προεπισκόπηση. Αυτό που ξεκίνησε με το Project FarmBeats, μια φιλόδοξη ερευνητική πρωτοβουλία για τη συλλογή και τη μετατροπή γεωργικών δεδομένων, έχει πλέον εξελιχθεί σε μια έγκαιρη εμπορική λύση. Το Azure Data Manager for Agriculture επεκτείνει την Microsoft Intelligent Data Platform με συνδέσμους δεδομένων ειδικά για τον κλάδο και δυνατότητες σύνδεσης δεδομένων αγροκτημάτων από διαφορετικές πηγές.

Για παράδειγμα, η ηγέτιδα πλατφόρμα FieldView της Bayer απορροφά δεδομένα από τους δορυφορικούς αγωγούς και τις καιρικές συνθήκες της Azure Data Manager for Agriculture για να παράγει πληροφορίες σχετικά με πιθανούς περιοριστικούς παράγοντες απόδοσης στα χωράφια των καλλιεργητών. Η Bayer έχει επίσης αναπτύξει ένα σύνολο ψηφιακών λύσεων που είναι διαθέσιμες σε εταιρικούς πελάτες που παρέχουν έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με την υγεία των καλλιεργειών, την πρόβλεψη καιρού, την παρακολούθηση της ανάπτυξης των καλλιεργειών και πολλά άλλα.

Η γεωργία που βασίζεται στα δεδομένα είναι επίσης θεμελιώδες στοιχείο των ψηφιακών προσφορών της Land O'Lakes, συμπεριλαμβανομένου του εργαλείου βιωσιμότητας Truterra. Αυτή η καινοτόμος ψηφιακή υπηρεσία παρέχει στους αγρότες πληροφορίες για το πώς οι διαφορετικές γεωργικές πρακτικές επηρεάζουν το νερό, το άζωτο και τον άνθρακα σε ένα αγρόκτημα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρακολουθούν τη δέσμευση άνθρακα του εδάφους τους, μεταξύ άλλων εφαρμογών.

Εν τω μεταξύ, η BharatAgri, μια ινδική γεωργική start-up, αξιοποιεί δεδομένα από δορυφορικές εικόνες για να παρακολουθεί την υγεία των καλλιεργειών και να αναλύει αγροκτήματα τόσο μικρά όσο το 1/40 του στρέμματος. Μόνο φέτος, περισσότεροι από 50.000 αγρότες αναμένεται να λάβουν δορυφορικές εικόνες των αγροκτημάτων τους από το BharatAgri, κάτι που θα συμβάλει στη μείωση των απωλειών των καλλιεργειών σε πάνω από 100.000 στρέμματα γεωργικής γης.

Γεωργία με γνώμονα τα δεδομένα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η γεωργία που βασίζεται στα δεδομένα έχει αποκτήσει δυναμική ως μία από τις πιο ελπιδοφόρες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της επισιτιστικής ασφάλειας. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Πολιτική Τροφίμων, οι τεχνικές γεωργίας που βασίζονται σε δεδομένα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έως και 67% έως το 2050, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν τις απώλειες γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Ωστόσο, το υψηλό κόστος της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών μπορεί επίσης να αποτελέσει εμπόδιο για τις χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ασία όπου οι μικροκαλλιεργητές είναι η μεγαλύτερη ομάδα, με 450 εκατομμύρια να παράγουν περισσότερο από το 80% των τροφίμων που καταναλώνονται στην περιοχή.

Η γεωργία που βασίζεται στα δεδομένα ξεκινά με τη συλλογή πληροφοριών για το αγρόκτημα, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο σε αγροτικές κοινότητες που δεν διαθέτουν ψηφιακή υποδομή. Αυτά τα δεδομένα λαμβάνονται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων, drones, τρακτέρ, μετεωρολογικών σταθμών και δορυφορικών εικόνων, καθιστώντας την προσιτή σύνδεση στο Διαδίκτυο απαραίτητη.

Με την πάροδο του χρόνου, όλες αυτές οι ροές δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποδείξουν χρήσιμες πρακτικές και να κάνουν προτάσεις με βάση τους προηγούμενους κύκλους καλλιέργειας, με αποτέλεσμα υψηλότερες αποδόσεις, χαμηλότερες εισροές και λιγότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Για μέγιστο αντίκτυπο, τα σωστά δεδομένα πρέπει να αξιοποιηθούν για τον σωστό σκοπό και τη σωστή στιγμή. Αλλά το τεράστιο μέγεθος και η πολυπλοκότητα των συστημάτων αγροδιατροφής, σε συνδυασμό με τον κατακερματισμένο χαρακτήρα τους, θέτουν προκλήσεις για την απελευθέρωση της πιθανής οικονομικής αξίας των μεγάλων δεδομένων, η οποία προβλέπεται σε πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στη Νοτιοανατολική Ασία. Για να εξασφαλιστεί μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, οι μικροκαλλιεργητές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε σύγχρονες αλυσίδες αξίας αγροδιατροφικών προϊόντων.

AI για καλύτερες γνώσεις γεωργίας

Με τόσα δεδομένα σχετικά με τη γεωργία που παράγονται σε ολόκληρο το αγρόκτημα - όπως συλλέγονται με τη χρήση αισθητήρων στο έδαφος σε δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη - πολλοί αγρότες και οργανισμοί απλώς δεν έχουν τους κατάλληλους πόρους για να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά αυτές τις μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Η αλυσίδα αξίας των γεωργικών προϊόντων διατροφής περιλαμβάνει επίσης ένα σύνθετο σύστημα ενδιαφερομένων και δραστηριοτήτων, επομένως τα σύνολα δεδομένων παραμένουν αποσιωπημένα χωρίς διαλειτουργικά συστήματα για τη διαχείρισή τους.

Τα καλά νέα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση των σιλό δεδομένων και να μετατρέψει έναν τεράστιο όγκο σύνθετων γεωργικών δεδομένων σε χρήσιμες πληροφορίες. Βασισμένοι σε χρόνια σπουδών στην Έρευνα της Microsoft και στην ηγεσία σκέψης που καθιερώθηκε με το Project FarmBeats, κυκλοφορήσαμε το FarmVibes.AI – μια σουίτα εργαλείων που στοχεύουν στην καθοδήγηση αποφάσεων σε κάθε φάση της γεωργίας.

Οι ροές εργασίας FarmVibes.AI, οι οποίες εκτελούνται σε τεχνολογία cloud, παρέχουν πλούσιες προγνωστικές και συνταγογραφικές πληροφορίες σχετικά με την υγεία του εδάφους, τα καιρικά μοτίβα, τη δέσμευση άνθρακα, την παρακολούθηση αποβλήτων και πολλά άλλα. Μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες να προβλέψουν τις ιδανικές ποσότητες λιπάσματος για χρήση και πού να τα χρησιμοποιήσουν, να προβλέψουν τη θερμοκρασία και την ταχύτητα του ανέμου και να ενημερώσουν πότε και πού να φυτέψουν και να ψεκάσουν, μεταξύ μιας σειράς άλλων γεωργικών εφαρμογών.

Αυτές οι πληροφορίες δεν θα είναι δυνατές χωρίς τεχνικές συγχώνευσης δεδομένων που υποστηρίζονται από AI, οι οποίες συνδυάζουν ροές δεδομένων από πηγές όπως δεδομένα μετεωρολογικού σταθμού, drones ή δορυφορικές εικόνες. Αυτό βοηθά επίσης στην απελευθέρωση οικονομικά αποδοτικών κερδών και στη βελτίωση της προσβασιμότητας σε λύσεις ψηφιακής γεωργίας. Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μειώσει τον αριθμό των αισθητήρων και των drones που απαιτούνται, μειώνοντας έτσι το κόστος του υλικού στο αγρόκτημα.

Οι δυνατότητες φυσικής γλώσσας των σημερινών μεγάλων γλωσσικών μοντέλων μπορούν επίσης να βοηθήσουν να γίνουν αυτές οι τεχνολογίες πιο προσιτές για αγρότες που δεν είναι τόσο τεχνολογικά έμπειροι. Μέσω του Project FarmVibes.Bot, για παράδειγμα, οι μικροκαλλιεργητές μπορούν να επικοινωνούν απλά και αποτελεσματικά για να αναζητήσουν δεδομένα ή να αναμεταδώσουν πληροφορίες.

Ενδυνάμωση των αγροτών με δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη

Η διαθεσιμότητα προσιτών αισθητήρων συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο – που υποστηρίζονται από την τεχνολογία cloud και την τεχνητή νοημοσύνη – μπορεί να εξουσιοδοτήσει τους αγρότες να συλλαμβάνουν και να παρακολουθούν επιχειρησιακά δεδομένα, είτε προέρχονται από το έδαφος, τον εξοπλισμό ή το ζωικό κεφάλαιο. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία AI, οι αγρότες μπορούν να δημιουργήσουν πληροφορίες με βάση αυτά τα δεδομένα για να εφαρμόσουν γεωργία ακριβείας ή προβλέψεις για τη βελτίωση των αποδόσεων, διατηρώντας ταυτόχρονα πολύτιμους πόρους.

Τα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν επίσης να αυξήσουν τις ειδικές γνώσεις και τη διαίσθηση των αγροτών για τις φάρμες τους για να λαμβάνουν πολύ πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις. Με καλύτερες γνώσεις, οι αγρότες μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα της συγκομιδής και της παραγωγής, να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων, να δημιουργήσουν προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και υψηλής ποιότητας, να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να παρέχουν διαφάνεια στους ενδιαφερόμενους.

Πηγή: https: weforum.org

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις