Ιρλανδία: Οι αγρότες βρίσκονται σε «οικονομικά χειρότερη θέση» φέτος

Το κόστος των εισροών «ξεπερνά» την αύξηση των τιμών των τροφίμων και έχει αφήσει τους ιρλανδούς αγρότες σε χειρότερη οικονομική κατάσταση φέτος σε σύγκριση με εκείνα που ήταν πριν από 18 μήνες, σύμφωνα με μια αγροτική οργάνωση.

Σύμφωνα με την Ιρλανδική Ένωση Αγροτών (IFA) η οποία επικαλείται τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (CSO) επισημαίνει ότι το 2022, οι τιμές της γεωργικής παραγωγής αυξήθηκαν κατά 26,4%, ενώ οι τιμές των γεωργικών εισροών αυξήθηκαν κατά 34,7%.

«Παρά τις υψηλότερες τιμές για τους αγρότες, τα περιθώριά μας διαβρώθηκαν με τους όρους εμπορίου μας να μειώνονται κατά 6,2%» δήλωσε ο πρόεδρος της IFA Τιμ Κάλιναν και πρόσθεσε «ακόμα πιο ανησυχητικό, τα τελευταία στοιχεία των ΟΚΠ δείχνουν ότι οι τιμές των εισροών στις εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν κατά 0,9% τον Φεβρουάριο του 2023, αλλά οι τιμές της αγροτικής παραγωγής μειώθηκαν περισσότερο κατά 3,9%. Αυτό το επίπεδο πίεσης στους αγρότες δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προκαταρκτικές εκτιμήσεις παραγωγής, εισροών και εισοδημάτων των ΟΚΠ στη γεωργία για το 2022, η τιμή των λιπασμάτων εκτιμήθηκε ότι αυξήθηκε κατά μέσο όρο 137% πέρυσι – κάτι που με τη σειρά του κόστισε στους Ιρλανδούς αγρότες συνολικά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το κόστος των ζωοτροφών αυξήθηκε επίσης κατά 31% πέρυσι σε σύγκριση με τις τιμές το 2021, με αποτέλεσμα οι αγρότες να πληρώσουν περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις