Παράταση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά ζητούν ΗΠΑ και Βρετανία
Παράταση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά ζητούν ΗΠΑ και Βρετανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία ζήτησαν από κοινού, την Τρίτη, την παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Παράλληλα, κατήγγειλαν το γεγονός ότι η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία μπλοκάρει ξανά την είσοδο πλοίων στα ουκρανικά λιμάνια για να παραλάβουν σιτηρά.

Η κυνική πράξη έχει άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές και, de facto, εμποδίζει «να φτάσει σε αυτούς που το χρειαζόμαστε, στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να υπενθυμίζει στη Ρωσία κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες να μην χρησιμοποιεί την πείνα των ανθρώπων ως όπλο στον πόλεμο της. κατά της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Είναι εντελώς ανήθικο για τη Ρωσία να χρησιμοποιεί την πείνα των φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου ως μοχλό σε αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε ο Βρετανός ομόλογός του Τζέιμς Κλέβερλι, ο οποίος επισκέπτεται την Ουάσινγκτον.

Η συμφωνία που υπεγράφη στις 22 Ιουλίου για περίοδο 120 ημερών από τον ΟΗΕ, και ανανεώθηκε για περίοδο τεσσάρων μηνών, λήγει στις 18 Μαΐου και η Ρωσία δεν έχει εγκρίνει τρίτη ανανέωση.

Η Ρωσία καταγγέλλει από την πλευρά της, τη μη εφαρμογή μιας δεύτερης συμφωνίας με την Ουκρανία που θα επέτρεπε τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Η Μόσχα διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να πουλήσει την παραγωγή και τα λιπάσματα της λόγω των δυτικών κυρώσεων που επηρεάζουν ιδιαίτερα τους χρηματοοικονομικούς και logistics τομείς.

Η Ουάσιγκτον απορρίπτει αυτό το επιχείρημα και διαβεβαιώνει ότι αυτή η πτυχή δεν καλύπτεται από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, υπενθυμίζει  το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις