Ισπανία: 2 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη του πρωτογενή τομέα

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα ένα πακέτο μέτρων αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την καταπολέμηση μιας σοβαρής ξηρασίας που απειλεί τους υδάτινους πόρους και τη γεωργία.

Οι δεξαμενές της Ισπανίας, οι οποίες αποθηκεύουν το νερό της βροχής για χρήση σε ξηρότερους μήνες, μειώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου στο συνολικό 48,9% της χωρητικότητάς τους, με την Καταλονία και την Ανδαλουσία να χτυπούν ιδιαίτερα.

Πώς θα μοιραστούν κονδύλια
Από τα 2,19 δισ. ευρώ, λίγο λιγότερο από τα δύο τρίτα (1,4 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων υποδομών για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού, συμπεριλαμβανομένων μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού ή συστημάτων επαναχρησιμοποίησης λυμάτων.Το υπόλοιπο (784 εκατ. ευρώ) θα δαπανηθεί για μια σειρά ενισχύσεων για τη γεωργία, με σχεδόν τα μισά από αυτά να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς γάλακτος.

Τα έκτακτα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά από υπουργική σύσκεψη που συγκλήθηκε ειδικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης – καθώς και τη σημασία που της αποδίδει η αριστερή κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

«Η Ισπανία είναι μια χώρα που έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει περιόδους ξηρασίας, αλλά λόγω της κλιματικής αλλαγής βιώνουμε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα συχνότερων και έντονων επεισοδίων», δήλωσε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Teresa Ribera, σε συνέντευξη Τύπου.

Το σχέδιο έρχεται λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, στις οποίες το ζήτημα της χρήσης του νερού έχει γίνει κεντρικό ζήτημα της εκστρατείας, οδηγώντας τη δεξιά αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση για «εκλογικό» για τη δράση της για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Μετά από ένα ήδη πολύ κακό 2022 για βροχοπτώσεις και θερμοκρασίες, φέτος η Ισπανία κατέγραψε τον θερμότερο και ξηρότερο Απρίλιο από τουλάχιστον το 1961, την έναρξη της στατιστικής σειράς που χρησιμοποιείται για σύγκριση από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Τα  σωματεία των αγροτών εκτιμούν ότι το 60% της γεωργικής γης «ερημοποιείται» σήμερα από την έλλειψη βροχοπτώσεων, παρόλο που τα νοτιοανατολικά της χώρας θεωρείται ο «λαχανόκηπος της Ευρώπης».
 

Η έλλειψη νερού στην Ισπανία έχει προκαλέσει πολλούς αγρότες να εγκαταλείψουν την εαρινή φύτευση, ιδίως δημητριακών και ελαιούχων σπόρων, με κίνδυνο έλλειψης τροφίμων και έκρηξης των τιμών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις