5 λόγοι για τους οποίους τα βιολογικά λιπάσματα είναι καλύτερα για τα λαχανικά

Οι περισσότεροι που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα γνωρίζουν ότι τα λιπάσματα είναι σημαντικά για υγιή φυτά, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του τρόπου χρήσης τους. Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει τους πέντε κορυφαίους λόγους για τους οποίους τα οργανικά λιπάσματα καλλιεργούν καλύτερα λαχανικά.

 

1. Τα οργανικά λιπάσματα βελτιώνουν την υγεία του εδάφους

Ο νούμερο ένα λόγος που τα οργανικά λιπάσματα είναι καλύτερα είναι ότι βελτιώνουν την υγεία του εδάφους. Τα χημικά λιπάσματα μπορούν να βλάψουν το έδαφος με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας σε μείωση των θρεπτικών ουσιών και των ωφέλιμων μικροοργανισμών.

Από την άλλη πλευρά, τα οργανικά λιπάσματα βοηθούν στη δημιουργία του εδάφους προσθέτοντας οργανική ύλη και προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων και μυκήτων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υγιέστερα φυτά με ισχυρότερα ριζικά συστήματα, καλύτερη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και αυξημένη αντοχή σε παράσιτα και ασθένειες.

Εκτός από τη βελτίωση της υγείας του εδάφους, τα οργανικά λιπάσματα παρέχουν μια πηγή θρεπτικών συστατικών βραδείας αποδέσμευσης για τα φυτά σας. Αυτό σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται αργά με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της έκπλυσης και της απορροής των θρεπτικών ουσιών.

2. Παρέχουν ένα ισορροπημένο προφίλ θρεπτικών συστατικών

Σε αντίθεση με τα χημικά λιπάσματα, τα οποία συχνά παρέχουν ένα στενό φάσμα θρεπτικών ουσιών, τα οργανικά λιπάσματα προσφέρουν ένα ισορροπημένο προφίλ θρεπτικών συστατικών για να βοηθήσουν τα φυτά να ευδοκιμήσουν. Παρασκευάζονται από φυσικές πηγές όπως κομπόστ, κοπριά και οστεάλευρα, τα οποία περιέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, όπως άζωτο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Αυτό το ισορροπημένο προφίλ θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει τα φυτά να γίνουν δυνατά και υγιή χωρίς τον κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών ή τοξικής συσσώρευσης. Εκτός από την παροχή των κατάλληλων θρεπτικών ουσιών, αυτά τα λιπάσματα βελτιώνουν την υγεία του εδάφους προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροοργανισμών. Αυτοί οι μικροοργανισμοί βοηθούν στη διάσπαση της οργανικής ύλης στο έδαφος, απελευθερώνοντας θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών.

Τα οργανικά λιπάσματα βελτιώνουν επίσης τη δομή του εδάφους, διευκολύνοντας τις ρίζες να διεισδύσουν και να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά. Και επειδή αυτά τα λιπάσματα είναι βραδείας αποδέσμευσης, παρέχουν μια σταθερή παροχή θρεπτικών συστατικών με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο υπερβολικής λίπανσης και καύσης θρεπτικών συστατικών.

3. Προωθούν τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα οργανικά λιπάσματα είναι το «κλειδί» για την καλλιέργεια υγιεινών λαχανικών είναι επειδή προάγουν τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς στο έδαφος. Αυτοί οι μικροοργανισμοί βοηθούν στη διάσπαση της οργανικής ύλης και στην απελευθέρωση θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα φυτά για να αναπτυχθούν.

Βοηθούν επίσης στη βελτίωση της δομής του εδάφους, επιτρέποντας καλύτερη διατήρηση του νερού και των θρεπτικών συστατικών. Από την άλλη, τα χημικά λιπάσματα μπορούν να βλάψουν αυτούς τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς και να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του οικοσυστήματος του εδάφους. Χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά, θα δημιουργηθεί ένα υγιές και ακμάζον οικοσύστημα εδάφους που υποστηρίζει την ανάπτυξη των λαχανικών.

Τα οργανικά λιπάσματα όχι μόνο προάγουν την υγιή ανάπτυξη του εδάφους και των φυτών, αλλά βελτιώνουν επίσης τη γεύση και την ποιότητα των λαχανικών. Τα χημικά λιπάσματα μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική αφθονία ορισμένων θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα λαχανικά ήπια ή πικρή γεύση.

4. Τα οργανικά λιπάσματα είναι ασφαλέστερα για το περιβάλλον

Τα χημικά λιπάσματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης των πηγών νερού και της βλάβης της άγριας ζωής. Τα λιπάσματα από φυσικές πηγές είναι ασφαλέστερα για το περιβάλλον. Τα οργανικά λιπάσματα δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορούν να εκπλυθούν στο έδαφος και στο νερό.

Επιπλέον, αυτά τα λιπάσματα προάγουν τη βιοποικιλότητα στον κήπο υποστηρίζοντας ωφέλιμους μικροοργανισμούς και έντομα. Αυτά είναι που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο παρασίτων και ασθενειών.

Τέλος, τα οργανικά λιπάσματα είναι συχνά πιο οικονομικά από τα χημικά λιπάσματα, καθώς μπορούν να παρασκευαστούν από οικιακά απορρίμματα και άλλες φυσικές πηγές.

5. Είναι πιο ασφαλή για κατοικίδια και παιδιά

Ένας από τους κορυφαίους λόγους για να επιλεγούν βιολογικά λιπάσματα είναι ότι είναι πιο ασφαλή για τα κατοικίδια και τα παιδιά. Τα συνθετικά λιπάσματα περιέχουν συχνά επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορεί να είναι τοξικές εάν καταποθούν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις