Η Ρωσία μπορεί να εξάγει περισσότερο σιτάρι και κριθάρι στην Κίνα εν μέσω πιέσεων για διάδρομο σιτηρών
Η Ρωσία μπορεί να εξάγει περισσότερο σιτάρι και κριθάρι στην Κίνα εν μέσω πιέσεων για διάδρομο σιτηρών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στο υπουργικό συμβούλιο και την κεντρική τράπεζα να μελετήσουν τη σύναψη μιας διακυβερνητικής συμφωνίας για τον νέο χερσαίο διάδρομο σιτηρών Ρωσίας-Κίνας έως την 1η Οκτωβρίου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik την Πέμπτη.

Ανέφερε ότι το μέτρο θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής σιτηρών στις Ομοσπονδιακές περιοχές της Άπω Ανατολής, των Ουραλίων και της Σιβηρίας, καθώς και στον όγκο των εξαγωγών στην κινεζική αγορά.

Ο Zhao Xiangyu, πρόεδρος της Liangtai Agriculture Co που εδρεύει στην επαρχία Heilongjiang, είπε στους Global Times ότι ο χερσαίος διάδρομος για τη μεταφορά σιτηρών θα ενισχύσει την απόδοση και θα προσθέσει μια πρόσθετη διαδρομή μεταφοράς για τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών στην Κίνα. Οι περισσότερες από τις εξαγωγές σιτηρών αποστέλλονται στην Κίνα από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η ανάπτυξη θα ενισχύσει επίσης το αγροτικό εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, είπε ο Zhao.

Ωστόσο, ο Zhao προειδοποίησε ότι υπάρχουν ζητήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη, όπως οι δασμοί, οι ποσοστώσεις και η έλλειψη μεταφορικής ικανότητας.

«Αυτή τη στιγμή, ο συνολικός όγκος εμπορίου για γεωργικά προϊόντα μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι πολύ μεγάλος, αλλά υπάρχει μεγάλη δυνατότητα διμερούς συνεργασίας από αυτή την άποψη, δεδομένης της αυξανόμενης κινεζικής ζήτησης για ποιοτικά γεωργικά προϊόντα», ο Zhang Hong, συνεργάτης ερευνητής στο Ινστιτούτο. των Σπουδών Ρωσικής, Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, δήλωσε στους Global Times την Πέμπτη.

Η Κίνα έχει ουσιαστικά επιτύχει αυτάρκεια σε τρόφιμα και εισάγει μόνο μια μικρή ποσότητα σιταριού. Προκειμένου να διασφαλίσει καλύτερα την ασφάλεια των σιτηρών και να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές σιτηρών, η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού σιταριού το 2022, δήλωσε ο Zhang.

Είπε ότι η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές προς την Κίνα σιταριού και κριθαριού, δύο ειδών αγροτικών προϊόντων στα οποία η Ρωσία έχει πλεονεκτήματα τόσο σε τιμή όσο και σε ποιότητα. «Όσον αφορά τον χερσαίο διάδρομο, τα τρένα που διέρχονται από λιμάνια όπως το Manzhouli και το Suifenhe θα μπορούσαν να μεταφέρουν σιτηρά», είπε.

Η γεωργική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας έχει σημειώσει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η Ρωσία εξήγαγε αγροτικά προϊόντα αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κίνα πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 41,4% από έτος σε έτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας εκτινάχθηκε 41,3 τοις εκατό σε ετήσια βάση τους πρώτους τέσσερις μήνες στα 73,15 δισεκατομμύρια δολάρια και οι αναλυτές είπαν ότι ο αριθμός του εμπορίου είναι σε καλό δρόμο για να εκπληρώσει τον στόχο να ξεπεράσει το όριο των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις