ΕΕ: H επισιτιστική κρίση ξεκίνησε από τον αποτρόπαιο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία
ΕΕ: H επισιτιστική κρίση ξεκίνησε από τον αποτρόπαιο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

«H επισιτιστική κρίση ξεκίνησε από τον αποτρόπαιο πόλεμο της Ρωσίας» στην Ουκρανία, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι η Ρωσία αυτή η οποία βομβάρδισε τις αποθήκες με τα σιτηρά στην Ουκρανία, και μπλόκαρε τον διάδρομο προς τη Μαύρη Θάλασσα ο οποίος είναι η βασική δίοδος για εξαγωγές των σιτηρών». Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η Ουκρανία ήταν από τους βασικούς προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο και αυτή η κρίση ξεκίνησε από τον πόλεμο της Ρωσίας, ενώ μίλησε και για τις Λωρίδες Αλληλεγγύης.

Ο στόχος, όπως επισήμανε η κ. φον ντερ Λάιεν, είναι να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μεταφορά. «Κάτι τέτοιο δεν είναι ασήμαντο, διότι χρειάζεται μεγάλη ικανότητα μεταφοράς έτσι ώστε να υπάρχει η διαβεβαίωση ότι τα σιτηρά που τυπικά πήγαιναν μέσω της Μαύρης Θάλασσας, τώρα παίρνουν άλλες διόδους» εξήγησε.

«Τώρα δημιουργούμε μία πλατφόρμα στην οποία υπάρχουν τα ενδιαφερόμενα μέρη, οι πέντε χώρες πρώτης γραμμής φυσικά τα υπόλοιπα κράτη μέλη, η Ουκρανία και άλλοι παίκτες για να διαβεβαιώσουμε ότι υπάρχει μία απρόσκοπτη διαδικασία για τα αγροτικά προϊόντα, από την Ουκρανία στην ΕΕ, αλλά και για όσα περνούν από την ΕΕ με κατεύθυνση άλλους προορισμούς στον κόσμο» κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις