Οι τιμές εξαγωγής για το ρωσικό σιτάρι συνεχίζουν να μειώνονται λόγω της υποτονικής ζήτησης
Οι τιμές εξαγωγής για το ρωσικό σιτάρι συνεχίζουν να μειώνονται λόγω της υποτονικής ζήτησης

 

Οι τιμές για το ρωσικό σιτάρι με περιεκτικότητα 12,5% σε πρωτεΐνη, που παραδόθηκε δωρεάν επί του σκάφους (FOB) από τη Μαύρη Θάλασσα τον Ιούνιο, ήταν 248 δολάρια ανά τόνο, 6 δολάρια χαμηλότερα από την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε η γεωργική εταιρεία συμβούλων IKAR.

"Η ζήτηση είναι υποτονική: όλοι αγόρασαν απρεπείς ποσότητες φέτος, καθώς υπάρχουν πολλά μέρη όπου αναμένεται καλή σοδειά", δήλωσε ο Ντμίτρι Ρίλκο, επικεφαλής του ICAR.

Η εστιασμένη στη Ρωσία γεωργική εταιρεία συμβούλων Sovecon υπολογίζει τις συνολικές ρωσικές εξαγωγές σιταριού τον Μάιο σε 3,8 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με 1,2 εκατομμύρια τόνους τον Μάιο του 2022 και 1,5 εκατομμύρια τόνους κατά μέσο όρο.

Η Ρωσία εξήγαγε 0,76 εκατομμύρια τόνους σιτηρών την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με 1,14 εκατομμύρια τόνους την εβδομάδα νωρίτερα, συμπεριλαμβανομένων 0,68 εκατομμυρίων τόνων σιταριού έναντι 1,06 εκατομμυρίων τόνων την εβδομάδα νωρίτερα, έγραψε στο εβδομαδιαίο σημείωμά της η Sovecon, επικαλούμενη στοιχεία λιμένων. Οι καταιγίδες μείωσαν τις εξαγωγές στο χαμηλότερο εβδομαδιαίο όγκο από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι καιρικές συνθήκες στη Ρωσία συνεχίζουν να είναι γενικά ευνοϊκές για τη νέα συγκομιδή, δήλωσε ο Sovecon. Μέχρι τις 11 Μαΐου, σπάρθηκαν 14,4 εκατομμύρια εκτάρια καλλιέργειες, έναντι 11,8 εκατομμυρίων εκταρίων μέχρι εκείνη την ημερομηνία το 2022, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια εκτάρια ήταν με ανοιξιάτικο σιτάρι (3,5 εκατομμύρια εκτάρια την ίδια περίοδο του 2022). Ωστόσο, το πρόσφατο κρύο και υγρό καιρό έχει αρχίσει να επιβραδύνει τις εργασίες στα χωράφια σε περιοχές του Κέντρου και του Νότου.

Άλλα στοιχεία για τη Ρωσία που παρέχονται από τη Sovecon και την IKAR:

Προϊόν:

Πιο πρόσφατα δεδομένα:

Αλλαγή από την προηγούμενη εβδομάδα

- Εγχώριο σιτάρι 3ης κατηγορίας, ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, εξαιρείται η παράδοση (Sovecon)

11.125 ρούβλια/τόνο

-50 ρούβλια/τόνο

- Ηλιόσποροι (Sovecon)

22.150 ρούβλια/τόνο

-225 ρούβλια/τόνο

- Ηλιέλαιο οικιακής χρήσης (Sovecon)

71.500 ρούβλια/τόνο

- Εγχώρια σόγια (Sovecon)

30.500 ρούβλια/τόνο

- Εξαγωγή ηλιελαίου (IKAR)

815 $/τόνο

-5$/τόνο

- Λευκή ζάχαρη, νότια Ρωσία (IKAR)

794,68 $/τόνο
+ 18,7 $

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις