«Πίεση» της Ε.Ε. στις ΗΠΑ για την άρση των δασμών στις εισαγωγές ισπανικής επιτραπέζιας ελιάς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινήσει τη διαδικασία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν τους δασμούς τους σε ορισμένες εισαγωγές ισπανικής επιτραπέζιας ελιάς.

Η απόφαση έρχεται δεκαοκτώ μήνες αφότου ο ΠΟΕ έκρινε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ παραβίαζαν τους διεθνείς κανόνες και τέσσερις μήνες μετά τη δράση των ΗΠΑ με σκοπό τη συμμόρφωση με την απόφαση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχαν να συμμορφωθούν με τις συστάσεις και τις αποφάσεις», έγραψε ο João Aguiar Machado, μόνιμος εκπρόσωπος της ΕΕ στον ΠΟΕ, σε επιστολή του  προς τον οργανισμό που ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης δημοσίως αμφισβητήσει την "έλλειψη αλλαγών στην εσωτερική νομοθεσία των ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ασυμβίβαστη με τους κανόνες του ΠΟΕ. Ως αποτέλεσμα, οι δασμοί διατηρούνται σε ισχύ, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για τους Ισπανούς ελαιοκαλλιεργητές και μεταποιητές να παραμείνουν στην αγορά των ΗΠΑ», πρόσθεσε η Επιτροπή.

 

Ενώ οι Βρυξέλλες είπαν ότι οι προσπάθειες διευθέτησης του ζητήματος απέτυχαν μέχρι στιγμής, ένας εκπρόσωπος της επιτροπής τόνισε ότι" η ΕΕ ελπίζει σε εποικοδομητικές διαβουλεύσεις και παραμένει ανοιχτή στην εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή της απόφασης του ΠΟΕ και την άρση των καθηκόντων».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις