Ε.Ε: Μειώθηκαν τα κρούσματα ΑΠΧ το 2022 αν και εντοπίστηκαν σε 19 χώρες

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Αφρικάνικης Πανώλης των Χοίρων σε οικόσιτους χοίρους και σε αγριόχοιρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε σημαντικά το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με νέα έκθεση του δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Στην Ε.Ε. η ασθένεια εντοπίστηκε σε οκτώ χώρες σε περιπτώσεις οικόσιτων χοίρων και σε έντεκα σε αγριόχοιρους.  

Το 2022 τα κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 79% σε σύγκριση με το 2021. Η μείωση ήταν ιδιαίτερη στην Ρουμανία, την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Η Λιθουανία αντίθετα, κατέγραψε μια ελαφρά αύξηση που προκλήθηκε από ένα σύμπλεγμα κρουσμάτων στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Οκτώ χώρες της ΕΕ (Βουλγαρία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία) και τέσσερις γειτονικές χώρες εκτός Ε.Ε. (Μολδαβία, Σκόπια, Σερβία και Ουκρανία) ανέφεραν κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους. Η Ρουμανία ήταν η χώρα της Ε.Ε. που επλήγη περισσότερο, με 327 κρούσματα που αντιπροσωπεύουν το 87% όλων των κρουσμάτων της Ε.Ε. Η Σερβία ήταν η πιο πληγείσα χώρα εκτός Ε.Ε. από αυτές που περιλαμβάνονται στην έκθεση, με 107 κρούσματα. Επίσης, για πρώτη φορά το περασμένο έτος εντοπίστηκε κρούσμα Αφρικάνικης Πανώλης των Χοίρων στα Σκόπια.

Όσον αφορά τους αγριόχοιρους, 40% λιγότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ε.Ε. το 2022 σε σχέση με το 2021. Αυτή είναι η πρώτη μείωση των κρουσμάτων Αφρικάνικης Πανώλης των Χοίρων σε αγριόχοιρους στην περιοχή από το 2014. Έντεκα μέλη της Ε.Ε. (Τσεχία, Εσθονία και η Ουγγαρία, καθώς και κράτη μέλη με κρούσματα σε οικόσιτους χοίρους) αι τέσσερις χώρες εκτός Ε.Ε. (Μολδαβία, Σκόπια, Σερβία και Ουκρανία) ανέφεραν κρούσματα Αφρικάνικης Πανώλης των Χοίρων σε αγριόχοιρους. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις