Μια συνεργασία δεκαετούς διάρκειας γιορτάζουν ICARDA & Μαρόκο

Ο αγροτικός τομέας του Μαρόκου, ο οποίος καλύπτει εννέα εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής καλλιεργήσιμης γης, αντιμετωπίζει σοβαρές κλιματικές απειλές, όπως η ξηρασία του περασμένου έτους που κινδυνεύει να καταστρέψει τις καλλιέργειες και να προκαλέσει επισιτιστική ανασφάλεια στις αγροτικές κοινότητες.

Από το 1985, το Βασίλειο του Μαρόκου υποστηρίζει την ICARDA στην ανάπτυξη συστημάτων τροφίμων ανθεκτικών στο κλίμα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Στη συνέχεια, το 2013, για τις προσπάθειες εστίασης με λέιζερ, ιδρύθηκε η ερευνητική πλατφόρμα ICARDA για τη γεωργία με βροχή με το Institut National de la Recherche Agronomique du Maroc (INRA) για τη δημιουργία στοχευμένων ανθεκτικών γεωργικών τεχνολογιών για τη χώρα.

Ενσωματωμένα με την Πρωτοβουλία CGIAR F2R-CWANA, τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν να γίνει πραγματικότητα η γεωργοαντοχή για τις παγκόσμιες ξηρές περιοχές και τις περιφερειακές, υποσαχάρια και ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες κλιματικές προκλήσεις. 

Δέκα χρόνια αργότερα, η πλατφόρμα έχει εδραιώσει τη φήμη ενός παγκοσμίου φήμης ερευνητικού κόμβου κορυφαίας έρευνας αιχμής που επικεντρώνεται στη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση της αγροβιοποικιλότητας της ξηράς, συμπεριλαμβανομένης της μικροβιακής και της γεωργίας με γηγενείς επικονιαστές, δημητριακά και βελτίωση οσπρίων τροφίμων, γεωπονία και ολοκληρωμένη διαχείριση νερού/γης, ολοκληρωμένη διαχείριση ασθενειών και παρασίτων, βιώσιμη εντατικοποίηση και διαφοροποίηση των γεωργικών συστημάτων και κοινωνικοοικονομικές μελέτες, μελέτες για το φύλο, τη νεολαία και την εκτίμηση επιπτώσεων.

Από την έναρξή της, περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί στην πλατφόρμα έρευνας με βροχή. Η ICARDA διαχειρίζεται τώρα έως και το 30% του ετήσιου παγκόσμιου προϋπολογισμού της (περίπου 10 εκατομμύρια USD) στο Μαρόκο, κατανεμημένο σε 72+ έργα με επικεφαλής 21 διεθνείς επιστήμονες και πάνω από 60 εθνικούς υπαλλήλους.

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει έξι φουτουριστικά εργαστήρια, μια τελευταίας τεχνολογίας GeneBank, μια πλατφόρμα ακριβείας ανοχής στη ζέστη και την ξηρασία με λυσίμετρο (μέτρηση της περιεκτικότητας εδάφους/νερού και χρήσης), 150 εκτάρια απευθείας διαχειριζόμενης έρευνας καλλιεργειών στο πλαίσιο της έρευνας INRA Marchouch σταθμό και πρόσβαση σε δέκα επιπλέον σταθμούς γύρω από το Μαρόκο, συμπεριλαμβανομένου ενός καλοκαιρινού τόπου αναπαραγωγής με λεωφορείο στα βουνά του Άτλαντα.

Το 2022, εγκαινιάστηκε η τράπεζα γονιδίων ICARDA Moroccoστο Ραμπάτ από την Εξοχότητά Δρ. Mohamed Sadiki, Υπουργό Γεωργίας του Μαρόκου. Φιλοξενεί 110.000 προσχωρήσεις (συνολικής χωρητικότητας 150.000) αποθηκευμένου σίτου, κριθαριού, φακής, ρεβιθιού και λιβαδιών και κτηνοτροφικών ειδών και εμπλουτίζει σημαντικά την παγκόσμια φυτική γενετική ποικιλότητα παράλληλα με μια παρόμοια εγκατάσταση στον Λίβανο. Σε συνδυασμό, οι τράπεζες γενετικών γονιδίων ICARDA συνεισφέρουν ένα μοναδικό στοιχείο ξηρής γης στο ολοκληρωμένο δίκτυο τραπεζών γενετικών στοιχείων της CGIAR.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις