Βραζιλία: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 180 ημέρες εν μέσω κρουσμάτων γρίπης των πτηνών

Η Βραζιλία κήρυξε τη Δευτέρα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία των ζώων για 180 ημέρες ως απάντηση στην πρώτη ανίχνευση του ιού της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε άγρια πτηνά, σε έγγραφο που υπογράφηκε από τον υπουργό Γεωργίας Carlos Favaro.

Η μόλυνση από τον H5N1 της γρίπης των πτηνών στα άγρια πτηνά δεν προκαλεί απαγορεύσεις εμπορίου, με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων. Ωστόσο, ένα κρούσμα γρίπης των πτηνών σε μια φάρμα συνήθως θα είχε ως αποτέλεσμα τη θανάτωση ολόκληρου του κοπαδιού και μπορεί να προκαλέσει εμπορικούς περιορισμούς από τις χώρες εισαγωγής.

Η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος κοτόπουλου στον κόσμο με πωλήσεις 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει οκτώ κρούσματα του H5N1 σε άγρια πτηνά, εκ των οποίων επτά στην πολιτεία Espirito Santo και ένα στην πολιτεία Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το υπουργείο Γεωργίας της χώρας ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα κέντρο επειγόντων επιχειρήσεων για το συντονισμό, τον σχεδιασμό και την αξιολόγηση «εθνικών δράσεων που σχετίζονται με τη γρίπη των πτηνών».

Αν και οι κύριες πολιτείες παραγωγής κρέατος της Βραζιλίας βρίσκονται στο νότο, η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς η γρίπη των πτηνών στα άγρια πτηνά έχει ακολουθηθεί από μετάδοση σε εμπορικά σμήνη σε ορισμένες χώρες.

Οι μετοχές της BRF SA με έδρα τη Βραζιλία, του μεγαλύτερου εξαγωγέα κοτόπουλου στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 3,6% πριν από την ανακοίνωση της κυβέρνησης και έκλεισαν την ημέρα κατά 0,5% χαμηλότερα.

Το Σαββατοκύριακο, το υπουργείο Υγείας είπε ότι δείγματα 33 ύποπτων κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους στο Espirito Santo, όπου η Βραζιλία επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα σε άγρια πτηνά την περασμένη εβδομάδα, ήταν αρνητικά για τον υποτύπο H5N1.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις