Ε.Ε: Μειωμένες σε όγκο οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών σε τρίτες χώρες

Οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών της ΕΕ σε τρίτες χώρες μειώθηκαν κατά 4% το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τα οποία επεξεργάστηκε η Fepex.

Οι εξαγωγές από τα 27 Κράτη-Μέλη της ΕΕ συν το Ηνωμένο Βασίλειο σε χώρες εκτός ΕΕ μειώθηκαν στους 5,5 εκατομμύρια τόνους, με την αξία να μειώνεται κατά 2% σε κάτι περισσότερο από 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι εξαγωγές λαχανικών ανήλθαν σε 2,8 εκατ. τόνους, 6% λιγότερες από το 2020, με την αξία να μειώνεται κατά 4% στα 2,12 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές νωπών φρούτων, εν τω μεταξύ, διαμορφώθηκαν σε 2,6 εκατ. τόνους, μειωμένες κατά 1%, σε αξία 2,88 δισ. ευρώ (- 1%).

«Αντιμετωπίζοντας τους χαμηλούς όγκους και τη μείωση των πωλήσεων κοινοτικών φρούτων και λαχανικών σε τρίτες χώρες, η αντίθετη διαδικασία συμβαίνει στις κοινοτικές εισαγωγές από τρίτες χώρες, με πολύ μεγαλύτερο όγκο και ανάπτυξη», δήλωσε η Fepex.

«Με αυτή την έννοια, οι εισαγωγές από την ΕΕ συν το Ηνωμένο Βασίλειο φρούτων και λαχανικών που παράγονται σε τρίτες χώρες αυξήθηκαν κατά 4 τοις εκατό το 2021 σε σύγκριση με το 2020, φθάνοντας τους 14,8 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που δείχνει, σύμφωνα με τη Fepex, την παγκοσμιοποίηση της αγοράς τροφίμων».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις