Οχι της Ε.Ε. σε προστασία του εμπορικού σήματος του τυριού Emmentaler
Οχι της Ε.Ε. σε προστασία του εμπορικού σήματος του τυριού Emmentaler

Το τυρί Emmentaler δεν μπορεί να κατοχυρωθεί ως εμπορικό σήμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς θεωρείται είδος τυριού παρά γεωγραφική προέλευση, δήλωσε την Τετάρτη το δεύτερο κορυφαίο δικαστήριο της Ευρώπης.

Το Εμενταλ είναι κίτρινο ημίσκληρο τυρί από γάλα αγελάδας το οποίο προέρχεται από την περιοχή γύρω από το Εμενταλ (κοιλάδα του Εμε) στο καντόνι της Βέρνης στην Ελβετία. Η ονομασία Εμενταλ (Emmentaler Switzerland) είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αλλά όχι η ονομασία Εμεντάλερ, και έτσι τυριά που αποκαλούνται Εμεντάλερ παράγονται και στη Γαλλία και στη Βαυαρία. Πολλές φορές αναφέρεται απλώς ως ελβετικό τυρί.

Η Emmentaler Switzerland, η οποία έχει κατοχυρώσει τη λέξη Emmentaler στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο αφού το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO) απέρριψε την αίτησή της να κατοχυρώσει την αναγνώριση του WIPO.

Το Δικαστήριο, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, υποστήριξε το γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Ε.Ε.

«Δεδομένου ότι το αιτούμενο σήμα είναι περιγραφικό ενός τύπου τυριού για το ενδιαφερόμενο γερμανικό κοινό και δεν γίνεται αντιληπτό ως ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του εν λόγω τυριού, το Γενικό Δικαστήριο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν απολαμβάνει προστασίας ως συλλογικό σήμα», δήλωσε το Δικαστήριο.

Εκτός από τα τυριά ευρείας κατανάλωσης που καλύπτονται από την κοινόχρηστη ονομασία Emmental, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναγνωρίσει δύο Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ) και δύο Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) για τα προϊόντα τριών χωρών που παράγονται σε καθορισμένες ζώνες, από απαστερίωτο γάλα και με συγκεκριμένες προδιαγραφές, κυρίως από μικρές τυροκομικές μονάδες. Πρόκειται για το ελβετικό Emmentaler PDO, που πολλοί ονομάζουν «βασιλιά των ορεινών τυριών», το γερμανικό Allgäuer Emmentaler PDO από τα ορεινά της Βαυαρίας και τα γαλλικά Emmental de Savoie και Emmental français est-central, που ανήκουν στην κατηγορία ΠΓΕ.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις