Οι Ιταλοί παραγωγοί αυγών επωφελούνται από τη συρρίκνωση του αριθμού παραγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο
Οι Ιταλοί παραγωγοί αυγών επωφελούνται από τη συρρίκνωση του αριθμού παραγωγών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την άφιξη ιταλικών αυγών στα ράφια λιανικής του Ηνωμένου Βασιλείου Αυγά ιταλικής αμίδης, τα οποία οι βρετανοί παραγωγοί είπαν ότι τα ιταλικά αυγά μπαρ διατηρούνται σε κλουβιά, αν και έχουν αφαιρεθεί οι πόρτες του κλουβιού.

Ο Sirio Lionello, αντιπρόεδρος της Eurovo, του μεγαλύτερου παραγωγού αυγών της Ιταλίας, αρνήθηκε: «Αυτό είναι εντελώς λάθος – δεν το κάνουμε αυτό. Διατηρούμε 9 κότες ανά τετραγωνικό μέτρο σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Gian Luaca Bagnara, επικεφαλής της ιταλικής ένωσης βιομηχανίας Assoavi, είπε ότι η διαφορά μεταξύ Ιταλών και Βρετανών παραγωγών ήταν ότι οι Ιταλοί παραγωγοί αυγών παραπονέθηκαν στην κυβέρνησή της, η οποία επικαλέστηκε έναν κανόνα της ΕΕ που απαγορεύει στα σούπερ μάρκετ να πληρώνουν κάτω από την τιμή κόστους: «Αυτός ο κανόνας μας κρατά στην επιχείρηση ," αυτός πρόσθεσε.

Φτηνό φαγητό εναντίον επισιτιστικής ασφάλειας

Ο Robert Gooch, διευθύνων σύμβουλος της British Free Range Egg Producers Association, δήλωσε ότι πολλοί παραγωγοί του Ηνωμένου Βασιλείου σταμάτησαν την παραγωγή για να αποφύγουν την πώληση με ζημία. «Πέρυσι, μας κόστισε 1,40 λίρες για την παραγωγή δώδεκα αυγών, αλλά τα σούπερ μάρκετ επέμειναν να συνεχίσουν να πληρώνουν μόλις 1 £».

Πρόσθεσε ότι παρόμοια βρετανική νομοθεσία θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί, αλλά η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε να μην το κάνει: «Η κυβέρνησή μας ενδιαφέρεται περισσότερο για φθηνά τρόφιμα παρά για επισιτιστική ασφάλεια», είπε.

Προς τα τέλη του περασμένου έτους, τα σούπερ μάρκετ άρχισαν να προσφέρουν περισσότερα χρήματα στους παραγωγούς του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μέχρι τότε, η αποθεματοποίηση σήμαινε ότι υπήρχαν λιγότερες κότες τριγύρω.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις