Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου υπέρ των αγροτών που εκτρέφουν «Frankenchickens»
Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου υπέρ των αγροτών που εκτρέφουν «Frankenchickens»

Οι Βρετανοί αγρότες έλαβαν νόμιμη άδεια να συνεχίσουν να εκτρέφουν ράτσες κοτόπουλων ταχέως αναπτυσσόμενων, γνωστών στην καθομιλουμένη ως «Frankenchickens», παρά την έκκληση ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων.

Σύμφωνα με τον The Guardian, το The Humane League UK (THL) υποστήριξε ότι η γραμματέας περιβάλλοντος Thérèse Coffey δεν έπρεπε να εξουσιοδοτήσει τους αγρότες να διατηρούν αυτές τις συγκεκριμένες ράτσες κοτόπουλου. Στήριξαν το επιχείρημά τους στην πολιτική του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων του 2007 σχετικά με τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, η οποία ορίζει: «Τα ζώα μπορούν να εκτρέφονται για εκτροφείς μόνο εάν μπορεί ευλόγως να αναμένεται, βάσει του γονότυπου ή του φαινοτύπου τους, ότι μπορούν να διατηρηθούν χωρίς καμία επιβλαβή επίδραση στην υγεία ή την ευημερία τους».

Ωστόσο, ο δικαστής Sir Ross Cranston διαφώνησε, κρίνοντας ότι ο Coffey ούτε εξουσιοδότησε ούτε ενέκρινε την παράνομη δραστηριότητα. Πρόσθεσε ότι ο Coffey, μετά από ανασκόπηση έρευνας από την Υπηρεσία Υγείας Ζώων και Φυτών, διαπίστωσε ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εκτροφή κοτόπουλων ταχέως αναπτυσσόμενων δεν ήταν δυσανάλογοι με αυτούς που προέρχονται από περιβαλλοντικές συνθήκες που επηρεάζουν τη ζωή των πτηνών.

Η THL ανέφερε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 1 εκατομμύριο κοτόπουλα πεθαίνουν πρόωρα κάθε εβδομάδα, εξαιρουμένων αυτών που χάνονται από τη γρίπη των πτηνών. Ισχυρίστηκαν ότι ο Coffey παρέβλεψε κρίσιμα δεδομένα σχετικά με το κοτόπουλο και απέτυχε να παρακολουθήσει επαρκώς τις πρακτικές εκτροφής.

"Είμαστε δεσμευμένοι να αγωνιστούμε για δικαιοσύνη για τα κοτόπουλα και διερευνούμε όλες τις πιθανές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής κατά αυτής της απόφασης. Το έθνος μας και τα ζώα του αξίζουν καλύτερα", δήλωσε στον Guardian ο Sean Glifford, Διευθύνων Σύμβουλος της THL.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις