Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τις επιπτώσεις της ξηρασίας στον ελαιώνα της Ανδαλουσίας

Από τις αρχές Οκτωβρίου του 2022 η Ισπανία δέχτηκε 28% λιγότερες βροχοπτώσεις από ό,τι αναμενόταν μέχρι τα μέσα Μαΐου 2023, σύμφωνα με την Ισπανική Κρατική Μετεωρολογική Υπηρεσία (AEMET). Η ξηρασία στέρεψε ταμιευτήρες και ελαιώνες και προκάλεσε περιορισμούς στο νερό σε όλη τη χώρα.

Οι εικόνες, που ελήφθησαν από το  φασματοραδιόμετρο μέτριας ανάλυσης (MODIS) στον  δορυφόρο Terra της NASA, δείχνουν ότι όπου η βλάστηση ήταν πράσινη τον Μάιο του 2022 (Φωτο 1), έγινε καφέ τον Μάιο του 2023 (Φωτο 2). Η ξηρασία έχει αλλάξει το χρώμα σε ένα μεγάλο μέρος της Ανδαλουσίας, όπου συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη έκταση ελαιώνων στον κόσμο, από πράσινο σε καφέ.



Σύμφωνα με τη NASA, η οποία αναλύει τις εικόνες στη σύντομη έκθεσή της " Spain Browned by Droughth", η χαμηλή βροχόπτωση «στέγνωσε» περαιτέρω τα εδάφη που ήταν ήδη ασυνήθιστα ξηρά το περασμένο έτος 2022.

Μια πρόσφατη έκθεση του Copernicus Climate Change Services σημείωσε ότι η υγρασία του εδάφους σε όλη την Ευρώπη το 2022 ήταν η δεύτερη χαμηλότερη τα τελευταία 50 χρόνια.

Η εικόνα υποδεικνύει που η βλάστηση στην Ιβηρική Χερσόνησο ήταν λιγότερο υγιής από το συνηθισμένο (καφέ) την άνοιξη του 2023. Δείχνει ανωμαλίες στον δείκτη βλάστησης κανονικοποιημένης διαφοράς (NDVI), μια αναφορά που παρέχεται από δορυφόρους, η οποία χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των συνθηκών βλάστησης.

Το NDVI αντιπροσωπεύει την υγεία ή την «πράσινη» βλάστηση με βάση την ποσότητα του κόκκινου και του κοντινού υπέρυθρου φωτός που αντανακλάται από τα φύλλα. Η υγιής βλάστηση αντανακλά περισσότερο υπέρυθρο φως και λιγότερο ορατό φως από ότι η βλάστηση με πίεση.

Οι εικόνες δείχνουν ότι η νότια Ισπανία, μια βασική γεωργική περιοχή, είναι ιδιαίτερα καφέ στον πιο πρόσφατο χάρτη. Η περιοχή της Ανδαλουσίας στη νότια Ισπανία είναι η μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις