«Τέλος» στις επιδοτήσεις ρεύματος από το 2024 βάζει η Κομισιόν

Μηδενισμό των δαπανών για τα μέτρα ενεργειακής στήριξης από το 2024 συστήνει στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Από το 2022 όταν και ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και τη Ουκρανία η κυβέρνηση έλαβε κατά κύριο λόγο τρία μέτρα στήριξης για τους καταναλωτές, όπως τη θέσπιση πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στην χονδρεμπορική αγορά, με τα ποσά που θα προέκυπταν λόγω του πλαφόν να αξιοποιούνται για τη χορήγηση επιδοτήσεων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις κατά σχεδόν οριζόντιο τρόπο.

Επιπλέον, καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής και αντικαταστάθηκε από την εκ των προτέρων ανακοίνωση τιμολογίων, κάθε 20 του μήνα, από τους προμηθευτές, έτσι οι επιδοτήσεις καθορίζονταν κάθε μήνα κατά τέτοιο τρόπο ώστε τελικά ο καταναλωτής να πληρώνει την κιλοβατώρα στα επίπεδα των 15 με 16 λεπτά.

Έτσι, η Κομισιόν ζητά την κατάργηση των εν λόγω μέτρων ενεργειακής στήριξης που ισχύουν έως το τέλος του 2023, χρησιμοποιώντας τις σχετικές εξοικονομήσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν σε περίπτωση που οι νέες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας απαιτήσουν μέτρα στήριξης, ζητά να διασφαλιστεί ότι αυτά στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είναι δημοσιονομικά οικονομικά προσιτά και ότι θα διατηρηθούν τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις