Οι εξαγωγείς βάμβακος για τους σεισμοπλήκτους
Serkan Gedik (αριστερά) και Αντώνης Σιάρκος (δεξιά)

Την Πέμπτη, 25/5/2023, η ΠΕΕΕΒ-Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών & Εξαγωγέων Βάμβακος παρέδωσε επιταγή οικονομικής ενίσχυσης των σεισμοπλήκτων (6/2/2023, Τουρκίας) στον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ Αντώνης Σιάρκος, πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ, εκ μέρους των πλέον των 40 μελών της ΠΕΕΕΒ, παρέδωσε την επιταγή των 91.500€ στον κ Serkan Gedik, Πρόξενο της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη, στο Προξενείο (Αγ. Δημητρίου 151) παρουσία της κας Κατερίνας Τσαπικίδου, Διευθύντριας Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών (έδρα Θεσσαλονίκη) και του κ Αλέξανδρου Αντωνιάδη, από την Δ/νση Οικονομικών Υποθέσεων του Υπ. Εξωτερικών Ελλάδος, καθώς και με την συμμετοχή του κ Levent Sadik Ahmet, από το ΕλληνοΤουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

Τα μέλη της ΠΕΕΕΒ εξάγουν εκκοκκισμένο βαμβάκι αξίας 300.000.000€ ετησίως στην Τουρκία και μάλιστα στις περιοχές Gaziantep, Karamanmahras & Άδανα όπου τυγχάνει να εδρεύουν οι περισσότερες (τα 2/3) από τις επιχειρήσεις αποδέκτες των ποσοτήτων που εξάγουν οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις της Ελλάδας στην γείτονα χώρα, και όπου καταγράφηκαν πάνω από 50.000 νεκροί.

Τα περίπου 20 παρόντα μέλη της ΠΕΕΒ στην λιτή, αλλά τιμητική και ισχυρά συμβολική χειρονομία επιβεβαίωσαν την σημαντική πρόθεση όλων για μετασχηματισμό των σημαντικών οικονομικών-επιχειρηματικών σχέσεων της τελευταίας 20ετίας, σε φιλικές εκφράσεις των λαών και γειτονικών κρατών. Τονίστηκε ότι η Τουρκία είναι ο δεύτερος σημαντικός εισαγωγικός εταίρος στο ελληνικό βαμβάκι. Στην Τουρκία το Ελληνικό βαμβάκι είναι η δεύτερη σημαντική εισαγωγή βάμβακος. Οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού είναι μια σημαντική πρωτοβουλία (τελευταίο συνέδριο Νοε 2022, Θεσσαλονίκη) και θα συνεχισθεί. Από τα περίπου 618 δις€ εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας, η Ελλάδα πραγματοποιεί συναλλαγές 5,5 δις€ και εκφράσθηκε από όλους η πρόθεση για μεγάλωμα του ποσοστού συναλλαγών.

 

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις