Πώς η Βρετανία θα εμποδίσει τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων
Πώς η Βρετανία θα εμποδίσει τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων

Σχέδιο για να εφαρμόσουν τα σούπερ μάρκετ ένα ανώτερο όριο στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής, όπως το ψωμί και το γάλα, επεξεργάζεται η κυβέρνηση της Βρετανίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «The Telegraph».

Και αυτό επειδή το κόστος αγοράς των αναφερόμενων βασικών αγαθών εξακολουθεί να αυξάνεται σε διψήφια ποσοστά. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του BBC για τον έλεγχο των τιμών στα προϊόντα, και απάντησε: «Δεν το καταλαβαίνω».

Το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ βρίσκεται σε συνομιλίες με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα είναι παρόμοια με αυτή που επιτεύχθηκε στη Γαλλία, όπου οι μεγαλύτεροι πωλητές λιανικής χρεώνουν “στη χαμηλότερη δυνατή τιμή”, όπως ανέφερε χθες η ίδια εφημερίδα. Το γραφείο του πρωθυπουργού δεν απάντησε στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει το δημοσίευμα που επικαλείται πηγές εντός της κυβέρνησης.

Η Βρετανία καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού τροφίμων στη Δυτική Ευρώπη. Μάλιστα οι τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 19% από το περασμένο έτος. Το ποσοστό αυτό είναι το χειρότερο που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1970.

Τα budgets των νοικοκυριών έχουν πιεστεί από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας εν μέρη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μεγάλα σούπερ μάρκετ όπως η Tesco και η Sainsbury’s ανακοίνωσαν πρόσφατα μειώσεις στις τιμές ορισμένων προϊόντων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις