Στο Yale «ταξίδεψαν» οι αειφόρες πρακτικές που εφαρμόζονται σε ελαιώνες στο Σίγρι Λέσβου

Για τις αειφόρες γεωργικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια των ελαιόδεντρων στο κτήμα Faros στο Σίγρι Λέσβου μίλησε ο επιχειρηματίας και μηχανολόγος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αντώνης Τιρπιντήρης σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale (School of Public Health) με θέμα «Ελαιόλαδο – Περιβάλλον – Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία».

Μεταξύ άλλων ο κ. Τιρπιντήρης στάθηκε σε αρκετές μεθόδους, όπως το κομπόστ που παράγεται μέσα στο κτήμα για να τρέφονται τα δέντρα, τη χλωρή και ξηρή λίπανση και τη φύτευση των δέντρων σε αναβαθμούς (σέτια) στις πλαγιές του κτήματος.

Επισήμανε τις βέλτιστες πρακτικές παραγωγής που εφαρμόζονται στο πρότυπο ελαιοτριβείο που φιλοξενείται στο κτήμα και που συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση των πολύτιμων θρεπτικών στοιχείων, καθώς και των άριστων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου που παράγει η εταιρεία.

Ο κ. Τιρπιντήρης αναφέρθηκε στην ολιστικά βιώσιμη προσέγγιση στην καλλιέργεια ελιάς, επισημαίνοντας πολλά από τα κακώς κείμενα που αναδεικνύουν τη σημερινή δυσμενή κατάσταση που οδηγεί στην παγκόσμια περιβαλλοντική καταστροφή.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Επίκουρη Καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών κα Αντωνία Τριχοπούλου, όπου και πραγματοποίησε επιστημονική παρουσίαση με τίτλο: «Από τη Μεσογειακή στην Πλανητική διατροφή: Διατροφικά Πρότυπα και Υγεία». Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της μεσογειακής διατροφής στην προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Μια διατροφή που συμβάλλει στη μακροβιότητα, στην ευζωία και στηρίζει οικολογικά τον πλανήτη.

Και στις δύο παρουσιάσεις συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, φοιτητές, καθηγητές, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων και επιχειρηματίες, με βαθιά γνώση και ευαισθητοποίηση γύρω από την αξία της ανθρώπινης και της πλανητικής υγείας. Εξαιρετικά εμπεριστατωμένη και αναλυτική ήταν η γευσιγνωσία της αρωματικής και γευστικής παλέτας των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, που πραγματοποίησε ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale και πιστοποιημένος σομελιέ ελαιολάδου κ. Τάσσος Κυριακίδης.

Στις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων ο Αντώνης Τιρπιντήρης, CEO της εταιρείας Falcon S.A. με το brand OL'EVE, και η κα Αντωνία Τριχοπούλου, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Επίκουρη Καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale, ενώ συμμετείχαν ως τιμητικά προσκεκλημένοι από το Πανεπιστήμιο Yale και ο καθηγητής Βασίλης Βασιλείου, Διευθυντής του Τμήματος Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις