“SOS” εκπέμπει το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο λόγω κλιματικής κρίσης - Κερδισμένη η Ελλάδα

Με την κλιματική κρίση να δείχνει ήδη τα «δόντια» της στη Μεσόγειο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Ισπανία, η οποία ταλαιπωρείται από μια άνευ προηγουμένου ξηρασία, η ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιολάδου κινδυνεύει να «γκρεμιστεί».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου έχουν φτάσει πλέον σχεδόν στα 6.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Η προηγούμενη φορά που είχε παρατηρηθεί αντίστοιχη αύξηση ήταν το 1997 όταν και οι τιμές είχαν ανέβει στα 6.225 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ιβηρική χερσόνησο έχουν ως αποτέλεσμα η παραγωγή του ισπανικού ελαιώνα, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, να έχει πληγεί καθώς βγήκε μόλις 50% της συνηθισμένης παραγωγής.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ η Ισπανία παράγει πάνω από 1 εκατ. τόνους ελαιολάδου τον χρόνο, ενώ ακολουθούν η Ελλάδα και η Ιταλία με ετήσια παραγωγή 300.000 έκαστη. Εφόσον οι εκτιμήσεις για μείωση 50% στην παραγωγή ισπανικού ελαιολάδου επαληθευτούν, τότε οι τρεις χώρες της Μεσογείου βρίσκονται πιο κοντά σημειώνει το Quartz.

Μεγάλη κερδισμένη προς ώρας, από την κλιματική κρίση φέρεται να βγαίνει η χώρα μας με την Quartz να εκτιμά ότι το κέντρο της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου μετακινείται προς την Ανατολή, λόγω των βροχών και των πιο ήπιων θερμοκρασιών.

 

Κάτι που αποδεικνύει και το άλμα στην παραγωγή ελαιολάδου από την πλευρά της Τουρκίας, με τη γειτονική χώρα να αυξάνει την παραγωγή της το 2022 στους 400.000 έναντι των 228.000 τόνων το 2021. Κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα οι τουρκικές εξαγωγές αναμένεται να είναι φέτος τριπλάσιες σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις