Από 1η Ιουνίου χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;
Από 1η Ιουνίου χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

«Από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Ιουνίου χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω λήξης της προθεσμίας ρύθμισης ή εξόφλησης των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ», τονίζει σε δήλωση του ο συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως υπογραμμίζει ο Δ. Τεμπονέρας, «εδώ και μήνες είχαμε προειδοποιήσει ότι επαγγελματίες και αγρότες πρέπει να πάρουν ανάσα, με μια νέα ρύθμιση οφειλών, με κούρεμα βασικής οφειλής και μακρά περίοδο αποπληρωμής, λύση που θα απαντούσε και στο θέμα της περίθαλψής τους».

«Εδώ και τώρα καλούμε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να δώσει λύση και να προστατεύσει όπως οφείλει το δημόσιο αγαθό της υγείας των πολιτών» καταλήγει ο συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αντεπίθεση από Σκέρτσο και Χατζηδάκη

«Καινούριο φούρνο έφτιαξαν, ίδια κουλούρια πλάθουν» τόνισε σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Ακης Σκέρτσος απαντώντας, όπως επισημαίνει, "στον υποκριτικό θόρυβο του ΣΥΡΙΖΑ για την υγειονομική κάλυψη των μη ασφαλιστικά ενήμερων Ελ. Επαγγελματιών".

Ο κ. Σκέρτσος σημειώνει πως ο εργατολόγος κ. Δ. Τεμπονέρας, "ως μέλος της περίφημης νέας εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που έκρυψε άρον-άρον τους «παλιούς» για να φέρει μπροστά τους δήθεν «καινούριους», μπήκε με φόρα στον νέο του ρόλο", τον κατηγορεί για "κοροϊδία των πολιτών" και τονίζει:

"Δυστυχώς, όμως, αντί να ενισχύσει την αξιοπιστία του κόμματός του, την καταβαραθρώνει περαιτέρω, κάνοντας αυτό που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να κάνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον: να αλλάζει θέσεις, να λέει ψέματα και να κοροϊδεύει τους πολίτες".

"Στον κ. Τεμπονέρα θυμίζουμε, λοιπόν, ότι το κόμμα του υπερψήφισε στις 22/3/2022 την ευνοϊκή ρύθμιση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη των μη ασφαλιστικά ενήμερων ελεύθερων επαγγελματιών, την οποία σήμερα καταγγέλλει" επισήμανε ο κ. Σκέρτσος και προσέθεσε:

"Επαναλαμβάνουμε ότι πρόκειται για ευνοϊκή ρύθμιση που ψηφίστηκε εκτάκτως το 2022 και υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι απαντούσε με τρίμηνη παράταση ρύθμισης και μειωμένη καταβολή εισφορών σε ένα δίκαιο αίτημα των Ελ. Επαγγελματιών. Η ίδια ακριβώς ρύθμιση ανανεώθηκε και φέτος".

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε, επίσης, ότι σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση και όσα παγίως ισχύουν, όσοι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας μέσω της πρόβλεψης για κάλυψη των ανασφάλιστων με πρόσβαση στο ΕΣΥ, στη συνταγογράφηση από δημόσιες δομές και υπό όρους στη συνταγογράφηση από ιδιώτες.

"Δεν έχουν πρόσβαση μόνο σε υπηρεσίες από ιδιωτικές δομές με τις οποίες συνεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ. Και ρωτούμε: Ποια είναι τελικά η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Η ρύθμιση του άρθρου 76 του νομου 4915/2022 είναι καλή ή κακή για τους ελεύθερους επαγγελματίες; Και γιατί αφού την υπερψήφισε τότε, την καταγγέλλει σήμερα; Θα περιμέναμε περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου. Όμως αποδεικνύεται ότι αυτό είναι πρακτικά αδύνατο" κατέληξε ο κ. Σκέρτσος επισυνάπτοντας παράλληλα "για του λόγου το αληθές" και αντίγραφο των ψήφων της ΚΟ ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ "ώστε να ενημερωθεί ο κ. Τεμπονέρας".

Εξάλλου με ανάρτησή του στο Twitter ο Κωστής Χατζηδάκης σημειώνει τα εξής: «Ακόμη χειρότερη αποδεικνύεται η "νέα ομάδα" του #ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τον κ. Φαραντούρη που είπε ότι η επιδότηση για τα τιμολόγια του ρεύματος ήταν "λάθος προτεραιότητα", ο κ. Τεμπονέρας επιτέθηκε σε ευνοϊκή διάταξη για την ασφαλιστική ικανότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, που έχει υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ! Από την τρικυμία στο vertigo!».

Νέα πυρά από Τσαπανίδου

Στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ελευθέρων επαγγελματιών επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωση της εκπροσώπου του Πόπης Τσαπανίδου, η οποία κατηγορεί τον Άκη Σκέρτσο ότι η απάντησή του είναι «Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Ακολούθως εξηγεί: «Αντί να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μερίμνησε να υπάρξει παράταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, μετά την 1.6.2023. Αντί να απαντήσει γιατί αρνήθηκε επανειλημμένα την πρότασή μας για ρύθμιση οφειλών. Προσπαθεί περίπου να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ συνυπεύθυνο για την αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο κ. Σκέρτσος λέει εμμέσως πλην σαφώς ότι ορθώς αφήνουν εκτός περίθαλψης την μεσαία τάξη».

Συνεχίζοντας καλεί τον κ. Σκέρτσο «να αφήσει λοιπόν τα λογοπαίγνια» και να απαντήσει με σαφήνεια:

1. Θεωρεί ο ίδιος και η ΝΔ, ότι έχει λήξει η κρίση και οι μικρομεσαίοι μπορούν να πληρώσουν 722 ευρώ για να έχουν φαρμακευτική κάλυψη όταν αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους;

2. Γιατί η παράταση δόθηκε μέχρι το τέλος Μαΐου του 2023, όταν ήταν απολύτως βέβαιο ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, θα ήταν εδώ τουλάχιστον, για όλο το 2023;

3. Πώς θα αγοράσουν φάρμακα και θα έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, χιλιάδες επαγγελματίες και αγρότες από την επόμενη Πέμπτη 1η Ιουνίου;

4. Γιατί δεν έφερε η κυβέρνηση ενώ είχε τη δυνατότητα, μια ρύθμιση οφειλών για οφειλές στα ταμεία, που πέρα από τα συσσωρευμένα χρέη θα απαντούσε και στο ζήτημα της περίθαλψης;

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις